Valuuttakauppa eli forex-treidaus kasvattaa suosiotaan

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Valuuttakauppa on noussut peleistä innostuneiden rahantekijöiden uudeksi suosikiksi. Sijoittajalehtien ja -sivustojen ohella myös erilaiset korttipelifoorumit ovat nostaneet valuuttakaupan esiin uutena tienaustapana.

Siten netin keskustelupalstoilla esitellään voittavia valuuttakauppastrategioita siinä missä hyviä toimiva pelistrategioitakin. Mutta mistä valuuttakaupassa oikein on kyse? Kuinka sinäkin voit ryhtyä käymään valuuttakauppaa?

Valuuttakauppaa käydään ympäri vuorokauden

Valuuttakauppa on maailman likvidein markkina. Käsittämättömän suuret valuuttasummat vaihtavat omistajiaan ympäri vuorokauden, kaikkialla maailmassa. Valuuttakaupan suuruus johtuu kahdesta asiasta:

  • yritykset tarvitsevat valuuttaa kansainvälistä kauppaa varten
  • spekulatiivinen valuuttakauppa on lisääntynyt voimakkaasti

Yritykset tarvitsevat vieraita valuuttoja säännöllisesti käydessään kansainvälistä kauppaa. Sen vuoksi pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat tiheään esimerkiksi dollareita, dollari kun on keskeinen kansainvälisten liiketoimien laskutusvaluutta.

Toisaalta yritykset tarvitsevat jatkuvasti erilaisia valuuttajohdannaisia voidakseen suojautua valuuttakurssien vaihtelun tuomalta riskiltä. Valuuttakurssien vaihtelu on nimittäin tavalliselle yritykselle aina ennustamaton ongelma. Sen vuoksi yritykset käyttävät johdannaisia voidakseen ”lukita” valuuttakurssin tietyn suuruiseksi. Suojautumistarkoitukseen sopivat monenlaiset johdannaiset:

  • futuurit
  • termiinit
  • swapit.

Johdannaisten käyttäminen suojautumiseen vaatii kaupalle toisen osapuolen, joka on valmis kantamaan valuuttakurssin liikkeestä aiheutuvan riskin. Tämä osapuoli pyrkii ennustamaan valuuttakurssien liikkeitä, minkä avulla hän yrittää tehdä voittoa kurssivaihteluiden avulla.

Markkinoilla toimii spekulatiiviseen riskinottoon halukkaita pelaajia yrityksiä enemmän. Siten suurin osa valuuttakaupasta käydään kahden spekulatiivisen kaupankävijän välillä. Heidän ansiostaan valuuttamarkkinat ovat likvidejä ja tehokkaita.

Yritykset käyvät kauppaa valtavilla summilla

Yritysten käytössä olevat valuuttamarkkinat edellyttävät suuria kertasijoituksia. Piensijoittajan tuhansilla tai kymmenillä tuhansilla euroilla ei ole asiaa valuuttamarkkinoille, joilla miljoonat dollarit tai niihin perustuvat termiinisopimukset vaihtavat omistajaa puhelinkeskustelun perusteella.

Tällaiset suursijoittajien markkinat eivä ole piensijoittajien ulottuvilla. Kuitenkin valuuttakauppa on viimeisten parin vuoden aikana kasvattanut suosiota myös suomalaisten keskuudessa huomattavasti. Miten tämä oikein on mahdollista?

Valokuva: setelirahaa, dollareita.

Valuuttakauppa on riskipitoista johdannaiskauppaa

Tyypillisesti piensijoittajat käyvät valuuttakauppaa verkossa toimivien välittäjien kautta. Koska valuuttakaupan mahdolliset tuotot uppoavat suurelta osin kaupankäyntikustannuksiin, haetaan sijoituksille suurempaa tuottoa johdannaisten avulla. Yritysten ja pankkien käyttämät johdannaissopimukset ovat kuitenkin tähän tarkoitukseen turhan järeitä.

Sen vuoksi valuuttakurssien kehityksellä spekulatiivista kauppaa käyviä piensijoittajia varten on luotu uudenlaisia finanssi-instrumentteja. Uusilla sijoituskohteilla käydään tavallisesti kauppaa verkon erilaisilla valuuttakauppaan erikoistuneilla alustoilla. Näiden avulla yksittäisen kaupan transaktiokustannukset saadaan alhaiseksi.

Samalla suuren vipuvaikutuksen avulla kasvatetaan sijoituksen riskiä (volatiliteettiä), mikä mahdollistaa korkeat tuotot ja tappiot myös pienen kurssimuutoksen tapahtuessa.

Valuuttakauppa ei ole riskitöntä

Valuuttakauppa on loppujen lopuksi vedonlyöntiä siitä, miten eri valuuttojen kurssit kehittyvät. Jos valuuttakauppaa voitaisiin käydä ilman transaktiokustannuksia, kyse olisi nollasummapelistä: toisen voitto on toisen tappio. Käytännössä valuuttakaupan käymiseen liittyy aina erilaisia transaktiokustannuksia: välittäjä vie oman pienen osuutensa joka kaupasta. Siten valuuttakauppa on negatiivisen odotustuloksen sijoittamista.

Tämän vuoksi voitollinen valuuttakauppa edellyttää, että kykenet ennakoimaan markkinoita paremmin valuuttakurssien tulevat muutokset. Tämä on selvä ero esimerkiksi osakemarkkinoihin verrattuna: osakemarkkinat tuottavat keskimäärin selvästi muita sijoituskohteita paremman tuoton, vaikka sijoittaisit täydellisesti hajautettuun markkinaportfolioon. Osakemarkkinoilla sinun ei siis tarvitse edes yrittää muiden sijoittajien voittamista ja saat silti positiivisen tuoton sijoituksellesi.

Piensijoittajan valuuttakauppa

Piensijoittajat käyvät nykyään valuuttakauppaa omilla, tarkoitusta varten rakennetuilla verkkoalustoilla. Niiden etuna transaktiokustannusten

  • transaktiokustannusten alhaisuus
  • korkeat vipukertoimet

Näiden ansiosta piensijoittaja voi onnistua saamaan merkittäviä tuottoja myös pientä sijoituspääomaa käyttäen.

Jos olet kiinnostunut valuuttakaupan mahdollisuuksista, tutustu myös artikkeleihin Valuuttakauppa on ulottuvillasi eToron kautta ja Valuuttakauppa tuottaa, kun euro on kriisissä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *