Vuokratyö auttaa pääsemään työuran alkuun

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

Nuoren aikuisen on usein vaikea löytää ensimmäistä ”oikeaa” työpaikkaa. Kun työkokemusta on vain vähän, työnantajien vakuuttaminen omista kyvyistä tuntuu vaikealta. Silloin vuokratyö voi olla oiva tapa päästä kiinni työelämään.

Vuokratyössä työntekijä ei ole työsuhteessa työn suorittamispaikkaan. Sen sijaan hänet on palkannut henkilöstövuokrausyritys, joka on erikoistunut vuokraamaan työvoimaa muille yrityksille.

Tästä aiheutuu sekä hyviä että huonoja seurauksia.

Vuokratyön plussia ovat:

  • helppo työllistyminen
  • mahdollisuus nähdä eri työpaikkoja ja toimialoja
  • työkokemuksen kertyminen
  • mahdollisuus työllistyä pysyvästi

Vuokratyön miinuksia ovat esimerkiksi:

  • vuokratyön katkonaisuus
  • jatkuvuuden puute
  • työsuhde-edut ovat usein vakituisia huonompia

Monilla aloilla vuokratyö on yleistä

Monilla aloilla vuokratyö on yleinen käytäntö. Esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja catering-alalla merkittävä osa työntekijöistä on ruuhka-aikoja ja kysyntähuippuja tasaamaan hankittuja ekstraajia.

Monet yritykset käyttävät henkilöstövuokrausyrityksiä lyhytaikaisen työvoimatarpeen täyttämiseksi: muutaman viikon mittaisen työsuhteen täyttämiseen ja hallintoon uhratut työtunnit ja rahat tekevät suorista lyhytkestoisista työsuhteista yritykselle kalliita.

Sen vuoksi henkilöstövuokrausyrityksiltä haettiin pitkään lähinnä lyhytkestoisia työsuhteita — ne sopivatkin mainiosti paikkaamaan esimerkiksi opiskelijan rahatilannetta.

Opiskelijalle sopivia töitä löytyy helposti lähes kaikilta henkilöstövuokrausyrityksiltä. Alalle on kaiken lisäksi tullut erityisesti opiskelijoita työntekijäksi havittelevia yrityksiä. Osa näistä on ylioppilaskuntien omistamia.

Vuokratyön maine parantunut

Viime vuosina monet yritykset ovat alkaneet rekrytoida henkilöstövuokrausyritysten kautta väkeä myös pidempiin työsuhteisiin. Viikkojen ja kuukausien mittaisten työsopimusten lisäksi yritykset huolehtivat usein asiakkaidensa rekrytointiprosessista pysyviin työsuhteisiin.

Siksi henkilöstövuokrausyritykset ovat nykyään kiinnostavia niidenkin kannalta, jotka haluavat ”pysyvän” eli toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen.

Lisäksi monet määräaikaisella sopimuksella palkatut työntekijät palkataan aikanaan asiakasyritykseen pysyvällä työsopimuksella. Tällöin muutaman kuukauden mittainen vuokratyörupeama on toiminut perehdyttämis- ja koeaikana.

Pitään henkilöstövuokrausyrityksillä oli huono maine, aivan kuten vuokratyölläkin. Tämä johtunee siitä, että monen on vaikea osin ideologisista syistä hyväksyä kaupallista työnvälitystä.

Nuoren tie työmarkkinoille alkaa usein vuokratyöstä

Valokuvassa nainen hihkuu onnesta.

Merkittävä osa vuokratyön tekijöistä on nuoria tai nuoria aikuisia. Heille vuokratyö on oivat tapa tutustua useisiin yrityksiin — ja erityyppisiin työtehtäviin.

Nykyään henkilöstövuokrausyritysten kautta löytyy runsaasti erilaisia suorittavan tason tehtäviä. Näistä suuri osa ei edellytä minkäänlaista koulutusta — usein miellyttävä ja ystävällinen käytös riittää työtehtävistä selviytymiseksi.

Oletko ollut vuokratyössä? Mitä pidit siitä?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *