Piilotyöpaikat esiin – näin löydät työpaikan!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ylivoimaisesti suurinta osaa avoimista työpaikoista ei koskaan ilmoiteta julkisesti. Kuinka sitten löydät itseäsi kiinnostavat piilotyöpaikat?

Piilotyöpaikat ovat työtilaisuuksia, johon yritykset eivät hae työntekijää julkisen haun kautta. Usein työnantajat täyttävät piilotyöpaikkoja löytäessään omien verkostojensa kautta työntekijän, jonka osaaminen täyttää aukon yrityksessä.

Toisinaan piilotyöpaikka muodostuu, kun yksi tai useampi työntekijä jättää yrityksen. Silloin tarvitaan usein uusia työntekijöitä — eikä äkilliseen tarpeeseen ehditä järjestää julkista työnhakua.

Tilastojen mukaan jopa 80 % työpaikoista löytyy nykyään piilotyömarkkinoilta. Sen vuoksi työnhakijan on turha tyytyä lähettämään työhakemuksia vain yrityksiin, joiden ilmoitus löytyy esimerkiksi mol.fi-palvelusta.

Oma-aloitteisuus palkitaan piilotyön etsinnässä

Työnhakijan kannattaa siis olla oma-aloitteinen ja etsiä työtä piilotyömarkkinoilta. Mutta kuinka ne piilossa olevat työpaikat sitten löytyvät?

Omat verkostot ovat varmasti tärkein keino piilotyöpaikan löytämisessä. Kun tunnet ihmisiä oman alasi eri yrityksistä, kuulet helposti vihjeitä yritysten rekrytointitarpeista. Silloin osaat myös ottaa yhteyttä oikeisiin henkilöihin.

Tämä toimii tietysti myös toiseen suuntaan: kun sinut tunnetaan eri yrityksissä, saattaa yrityksen edustaja ottaa sinuun yhteyttä suoraan. Kun työnantaja löytää sinut, on työnhaku vaivatonta!

Sen vuoksi kannattaa myös vihjata tuttaville siitä, että olet etsimässä uutta työpaikkaa. Kenties he eivät ole ajatelleetkaan, että juuri sinä olisit käytettävissä työvoimantarpeen paikkaamiseen.

Seuraa lehtien talousuutisia

Lehtien ja verkon talousuutiset ovat myös erinomaisia tiedonlähteitä piilotyöpaikan metsästäjälle.

Sanomalehdet kertovat usein esimerkiksi kasvuyrityksistä ja uusien yritysten perustamisesta.

Kasvavat yritykset tarvitsevat usein jatkuvasti uutta henkilökuntaa, mutta yritysjohdolla ei ole aikaa ryhtyä oma-aloitteisesti etsimään työntekijöitä. Silloin aktiivinen piilotyöpaikan etsijä pääsee usein töihin menestyvään yritykseen!

On hyvä seurata myös pieniä nimitysuutisia. Johtoportaan vaihtuminen johtaa usein myös muiden työntekijöiden vaihtumiseen.

Rakenna luettelo kiinnostavista yrityksistä

Järjestelmällisyys tuo tehoa työnhakuun. Työnhaku helpottuu, kun keräät vaikkapa taulukkolaskentaohjelmaan luettelon

  • kiinnostavista yrityksistä
  • kontakteistasi
  • näiden yhteystiedoista

Kun vielä tarkistat, että ansioluettelosi on ajan tasalla, olet valmis aloittamaan itse työnhaun.

Sähköposti ja puhelin avaavat oven tapaamiselle

Potentiaalisia työpaikkoja kannattaa lähestyä ensin sähköpostilla. Sähköposti on parasta osoittaa suoraan henkilölle, joka osaa arvioida osaamistasi — ja voi tehdä päätöksen palkkaamisestasi.

Muutaman päivän odotettuasi sinun kannattaa vielä soittaa samalla henkilölle. Puhelun tarkoituksena on päästä keskustelemaan yrityksestä ja työmahdollisuuksista kasvotusten. Vaikka juuri tällä hetkellä sinulle sopivaa työtä ei olisikaan tarjolla, muistetaan sinut varmasti seuraavaa rekrytointia suunniteltaesssa.

Onko sinulla kokemuksia piilotyöpaikan etsimisestä tai löytämisestä? Jätä omat vinkkisi alla olevaan kommenttilaatikkoon!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *