Käytä sosiaalista mediaa taiten – pidä brändisi kunnossa!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Virallisesti yritykset kieltävät tutkivansa työnhakijoita Google-hakujen avulla. Todellisuus on kuitenkin toinen — voit olla varma siitä, että sinut googlataan ennen työhaastattelua. Pidä siis huolta julkisesta kuvastasi!

Viisas pitää varansa etukäteen

Useimmat ovat jo oppineet siihen, että eivät juuri kerro mitään työasioista verkossa. Työelämässä jo jonkin aikaa olleet tietävät, että turha avoimuus Facebookissa ei todellakaan kannata.

Tämä kuitenkin unohtuu monilta nuorilta aikuisilta. Opiskelijabileiden jälkitunnelmissa verkkoon laitetut kuvat eilisillan toilailuista saattavat tuntua hauskoilta. Vähemmän hauskaksi ne muuttuvat, kun esimiehesi – tai tuleva esimiehesi – löytää ne verkosta vuosien kuluttua.

Sen vuoksi sinun kannattaa pitää huolta verkkonäkyvyydestäsi jo opiskeluaikana. Älä päästä verkkoon mitään, mitä saattaisit katua vuosien päästä. Kerran verkkoon päästettyä et näet saa enää sieltä poistettua.

Rakenna julkisuuskuvasi huolella

Julkisuuskuvasta puhuminen saattaa tuntua sinusta liioitellulta — ethän sinä ole mikään julkisuuden henkilö. Kuitenkin verkko ja varsinkin sosiaalinen media on nykyään julkisuutta siinä missä iltapäivälehtien juorupalstatkin. Siinä mielessä sinäkin olet julkisuuden henkilö samalla hetkellä, kun rakennat julkisen Facebook-profiilin tai alat kirjoittaa omaa muotiblogiasi.

Sen vuoksi sinun kannattaa ajatella jo tänään sitä, mitä päästät verkkoon. Yritä antaa itsestäsi verkon eri kanavilla kuva, joka on

  • asiallinen
  • johdonmukainen
  • yhtenäinen.

Mikäli haluat, voit tietysti kirjoittaa ”tunnustusblogia” verkossa, kunhan pidät visusti huolta siitä, että edes parhaat ystäväsi eivät tunnista sinua tekstiesi perusteella. Jopa kaunokirjalliseksi tarkoitetut tekstit ovat johtaneet Suomessa irtisanomisiin, kun työntekijän esimies on käsittänyt novellin omaelämäkerralliseksi tekstiksi. Pidä siis visusti salassa se, minkä haluat salassa pitää.

Luo tilit tärkeimpiin sosiaalisen median palveluihin

Voit itse vaikuttaa melko helposti siihen, mitä Google tuo nimelläsi esiin, kunhan pidät julkisuuden langat käsissäsi. Tämä onnistuu, kun perustat koko nimeäsi käyttävät julkiset profiilit tärkeimpiin sosiaalisen median palveluihin.

Esimerkiksi seuraavat nousevat Googlella helposti esiin:

  • WordPress-blogi. Perusta blogi, jonka osoite on http://etunimisukunimi.wordpress.com. Jo muutama blogijuttu tuo sinut esiin Google-haussa. Itse olen käyttänyt tällaista blogia lähinnä ansioluettelona.
  • Blogspot-blogi tulee myös hyvin Googlessa näkyviin. Perusta tunnuksellesi julkinen Google-profiili, joka näkyy kommentoidessasi eri blogeja. Se auttaa sinua pysymään asiallisena, kun jätät sosiaaliseen mediaan viestejä.
  • Twitter-tili, joka on muotoa etunimisukunimi näkyy niinikään helposti Googlen hakutulosten kärjessä.
  • LinkedIn sopii niille, joilla on jo jonkin verran työkokemusta varsinkin asiantuntijatehtävistä.

Kun olet perustanut näihin kaikkiin palveluihin oman profiilisi, voit melko hyvin määrätä nimelläsi esiin nousevista Google-hakutuloksista. Vielä kun käytät kaikissa palveluissa samaa asiallista profiilikuvaa, saat myös toivomasi kasvokuvan näkyviin Googlen kuvahaussa.

Oletko sinä rakentanut online-julkisuutesi suunnitelmallisesti? Oletko saanut kuulla, että työnantajasi on googlannut sinut?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *