Ekonomi tienaa yli 5200 euroa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Koulutus kannattaa taloudellisessa mielessä: korkeasti koulutetut tienaavat keskimäärin selvästi enemmän kuin ammatillisen koulutuksen hankkineet. Palkkatilastojen kärjessä keikkuvat vuodesta toiseen ekonomit, juristit, lääkärit ja diplomi-insinöörit.

Ekonomiksi opiskellaan kauppakorkeakoulussa

Ekonomi tarkoittaa käytännössä samaa kuin kauppatieteiden maisteri. Kauppatieteiden maisteriksi voi opiskella maamme eri kauppakorkeakouluissa ja yliopistojen kauppatieteellisissä tiedekunnissa.

Ekonomin tutkinto on varsin monipuolinen. Ensimmäisen vuoden aikana kauppatieteiden opiskelijat hankkivat hyvän käsityksen yritysmaailmasta ja talouselämästä opiskelemalla perusteet koulun eri oppiaineista. Tällöin tutuksi tulevat esimerkiksi markkinointi, johtaminen, kirjanpito, kansantalous ja rahoituksen perusteet.

Toisesta opiskeluvuodesta alkaen kauppatieteen opiskelijat erikoistuvat joihinkin koulun oppiaineista. Yleensä tutkintoon kuuluu pääaineen lisäksi yksi tai kaksi sivuainetta. Lisäksi opintoihin sisältyy runsaasti kieliä sekä jonkun verran matematiikkaa ja tilastotiedettä.

Ekonomin keskipalkka on noin 5200 euroa kuussa

Ekonomien ammattiliitto SEFE tutkii vuosittain ekonomien palkkakehitystä. Uusin selvitys on ilmestynyt tämän vuoden tammikuussa. Silloiset tilastot koskevat vuoden 2009 lokakuuta.

Näiden uusimpien tilastotietojen mukaan ekonomin keskimääräinen kuukausipalkka on 5228 euroa. Huippujohtajien palkat nostavat keskipalkkaa jonkun verran ekonomien yleistä palkkaa korkeammaksi. Ekonomien mediaanipalkka on noin 4500 euroa — tämän verran siis voit olettaa tienaavasi kuukaudessa, jos olet ekonomi.

Ekonomien palkkahaitari on kuitenkin suuri. Palkan suuruus vaihtelee sekä talouden sektorin että pääaineen myötä. Esimerkiksi julkiselle sektorille työllistyneet ekonomit tienaavat selvästi yritysmaailmaan päätyneitä ekonomeja vähemmän. Tässä suhteessa ekonomit eivät siis juuri eroa muista suomalaisista.

Pääaineella on suuri vaikutus palkkaan

Maallikko varmasti yllättyy kuullessaan, että johtamista tai markkinointia opiskelleet tienaavat muita ekonomeja vähemmän. Nuoren kauppakorkeakoulussa opintojaan aloittavan opiskelijan ei siis kannata ottaa näitä pääainekseen, mikäli tarkoitus on ansaita mahdollisimman korkeaa kuukausipalkkaa.

Korkeita ansioita havittelevan kannattaa pikemminkin opiskella rahoitusta tai laskentatoimea. Kumpikin antaa mainion perustan paitsi taloushallinnon tehtäviin myös yritysten yleisjohtoon nousemisen kannalta.

Rahoituksen opiskelut voivat johtaa myös työpaikkaan esimerkiksi pankissa tai pankkiiriliikkeessä. Raha tulee rahan luokse — kun työksesi pyörität muiden rahaa, saat väistämättä myös omalle tilillesi sievoisia summia.

Ekonomi tienaa tradenomia enemmän

Tilastojen valossa on selvää, että ekonomit tienaavat huomattavasti tradenomeja paremmin. Vaikka yksittäiset tradenomit voivat päästä ekonomien ansioihin, keskimäärin tilanne ei ole yhtä hyvä.

Lisäksi ekonomin koulutus on tradenomin koulutusta monipuolisempi, mikä mahdollistaa luontevan siirtymisen eri työtehtävien ja ammattien välillä.

Siksi vähänkin teoreettisemmin suuntautuneiden ylioppilaiden kannattaa valita kauppakorkeakoulu ja jättää ammattikorkeakoulu muille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *