Hyvä niche takaa suuret tuotot

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Nettibisneksen tekijän ei kannata levittää verkkojaan ympäri nettiä. Huomattavasti tuottoisampaa on löytää oma niche, valloittaa se ja iskeä se rahaksi. Sanaa niche käytetään usein sellaisenaan, sanaa suomentamatta. Itse käännän sen jatkossa mikromarkkinaksi.

Ole mikromarkkinan ykkönen

Mikromarkkinan ajatus lähtee siitä, että yrittäjän on mahdotonta kilpailla suurten toimijoiden kanssa. Yrittäjän markkinointibudjetti ei riitä mainostamaan yritystä ja sen tuotteita sanomalehdissä, televisiosta puhumattakaan. Siksi mikroyrittäjän kannattaa suosiolla jättää tämänkaltaista mainostamista vaativat toimialat syrjään.

Myös perinteisessä liiketoiminnassa voidaan erottaa isoilla markkinoilla toimivat yritykset mikromarkkinoiden yrityksistä. Suuret automarketit pyrkivät tekemään tulosta erittäin laajalla tuotevalikoimalla, edullisilla hinnoilla ja suurella kävijämäärällä. Siksi marketit mainostavat lehdissä ja televisiossa.

Pienet etniset ruokakaupat ovat valinneet päinvastaisen strategian. Tuotevalikoima on pieni ja saattaa koostua esimerkiksi vietnamilaisista, intialaisista tai afrikkalaisista elintarvikkeista. Liikkeet eivät juuri mainosta tuotteitaan, mutta asiakas saa henkilökohtaista palvelua. Lisäksi asiakkaat kertovat hyvistä kokemuksistaan eteenpäin — näin etniset ruokakaupat saavat ilmaista mainontaa. Niinpä etnokaupat voivat saavuttaa hallitsevan markkina-aseman omalla pienellä, kenties hyvinkin kannattavalla markkinasegmentillään.

Onko mikromarkkinasi todellinen?

Nettiyrittäjän kannattaa toimia etnisen ruokakaupan omistajan logiikalla. On tunnustettava, että sisällöntuottaja ei voi kilpailla esimerkiksi Helsingin Sanomien kanssa uutisoinin laadulla ja monipuolisuudella. Siksi kilpailuetu on löydettävä sisällön syvyydestä — erikoistumalla mahdollisimman pitkälle voi nettikauppa, blogi tai uutissivusto tulla alallaan ykköseksi.

Pelkkä asiakaskunnan pienuus ja tarkka rajaus ei vielä tee segmentistä todellista markkinaa. Myös mikromarkkinan täytyy olla todellinen markkina: täytyy olla asiakkaita, jotka ovat valmiita ostamaan mainostettuja tuotteita. Vain silloin sisällöntuotantoon perustuva nettiyrittäjyys voi olla kannattavaa.

Esimerkiksi kierrätysaiheinen blogi voi olla hyvinkin suosittu ja kerätä suuria lukijakuntia. Tämä ei kuitenkaan takaa, että kyseessä olisi varsinainen markkina. Vaikkapa vanhojen tietokoneiden harrastajille suunnattu sivusto ei todennäköisesti onnistu markkinoimaan lukijoilleen uusinta tietotekniikkaa. Silloin nettiyritys ei tuota merkittäviä tuloja.

Tilanne voi olla aivan toinen esimerkiksi muotiblogin kohdalla. Muotiblogien lukijat ovat valmiita ostamaan vaatteita, meikkejä ja muotilehtiä. Siksi muoti voi hyvinkin muodostaa monia tuottoisia mikromarkkinoita.

Kuitenkaan muotiin keskittyminen ei vielä ole millään tietyllä mikromarkkinalla toimimista — silloin kilpaillaan vielä suurten muotilehtien kanssa. Mutta jos bloggaat haute couture -muodista tai japanilaisesta teinimuodista, olet varmasti löytänyt hyvin rajatun mikromarkkinan.

Valloita mikromarkkinasi

Kun olet tunnistanut mikromarkkinan, tarvitset valloitussuunnitelman. Sinun on päätettävä, minkälaisella sisällöllöä valloitat markkinasi, millä hakusanoilla haluat löytyä Googlesta, keitä ovat lukijasi ja minkälaisia tuotteita haluat markkinoida heille. Kun sinulla on vastaus näihin kysymyksiin, olet jo lähellä tuottoisaa verkkoliiketoimintaa.

Suurilla markkinoilla toimittaessa pienellekin toimijalle voi riittää sievoisia siivuja koko markkinasta. Tilanne on aivan toinen mikromarkkinoilla toimiessasi. Koska mikromarkkinat ovat pieniä, on sinun ehdottomasti pyrittävä olemaan mikromarkkinan ykkönen. Vain ykkönen muistetaan, vain ykkönen tienaa, vain ykkönen voittaa asiakkaat puolelleen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *