Opiskelijalle töitä – kokeile näitä

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Opiskelijoiden työssäkäynti on nykyään yleistä. Tilastokeskuksen uusimpien, maaliskuussa julkaistujen tietojen mukaan yli puolet opiskelijoista käy työssä opiskelun ohessa. Mutta mistä sinä voisit löytää itsellesi työpaikan?

Opiskelijoiden työnhaulle on monia syitä. Opiskelijat etsivät töitä, koska opintotuki ei riitä. Toiset etsivät töitä, koska haluavat työelämässä arvokasta työkokemusta.

Jotkut taas haluavat varmistaa kokopäiväisen kesätyöpaikan seuraavaksi kesäksi. Loppujen lopuksihan koulutus kannattaa taloudellisessa mielessä vain, jos se auttaa sinua elämässäsi eteenpäin.

Taloudellinen tilanne ja vallitsevat suhdanteet vaikuttavat usein voimakkaasti opiskelijoiden työtilanteeseen. Kun talous on nousussa, löytyy opiskelijalle töitä varsin helposti.

Taantuman aikaan myös opiskelijoiden on tavallista vaikeampi työllistyä. Silloin on erityisen tärkeää huolehtia omasta työllistettävyydestään!

Työpaikat löytyvät nykyään verkosta

Verkko on työnhakijan tärkein tietolähde. Tiedon lisäksi verkosta voi löytää myös hyviä kontakteja ja suoria työtarjouksia.

Monet pitävät sosiaalista mediaa varmasti pelkkänä ajanvietteenä. Kuitenkin useat ystäväni ovat saaneet mielenkiintoisia työtarjouksia LinkedInin kautta.

Opiskelijan kannattaakin muistaa pitää brändinsä kunnossa sosiaalisessa mediassa. Käytännössä jokaisen rekrytoinnin yhteydessä työnantaja tekee sinusta Google-haun ja tutustuu siten sinuun paremmin kuin kuvitteletkaan.

Muista siis, että Facebook, Twitter ja LinkedIn ovat osa julkisuuskuvaasi. Niiden kautta voit saada töitä tai tehdä työllistymisestäsi vaikeampaa.

Töitä löytyy opiskelijalle usein yliopiston rekryn kautta

Yliopistot ja korkeakoulut auttavat monin tavoin opiskelijoitaan työllistymään. Opiskelijalle tarjotaan kuitenkin usein erilaisia harjoittelutyöpaikkoja, joista maksetaan minimaalisen huonoa palkkaa.

Harjoittelijan palkka on usein vain 600-900 euroa kuussa. Osa työnantajista ei maksa palkkaa lainkaan: opiskelija saa ainoastaan työkokemusta, työtodistuksen ja toiveen tulevasta työpaikasta. Tällöin työnantajat houkuttelevat opiskelijoita tarjoamalla ”oman alan” työkokemusta. Usein nimittäin on hankalaa saada niitä oman alan töitä, minkä vuoksi opiskelijat työskentelevät usein opiskelun alasta riippumatta samankaltaisissa työtehtävissä.

Opiskelijan kannattaa kuitenkin aina seurata aktiivisesti oman oppilaitoksen sähköisiä ilmoitustauluja. Näillä ilmoitettuja työpaikkoja ei usein ilmoiteta missään muualla — siksi hakijoitakin on vähemmän.

Opiskelijalle töitä vuokratyöfirman kautta

Usein opiskelijalle järjestyy töitä myös erilaisten vuokratyöfirmojen kautta. Osa näistä on oppilaskuntien omistuksessa, osa taas on kaupallisia toimijoita. Jos oma oppilaskuntasi omistaa vuokratyöfirman, kannattaa varmasti aivan ensimmäiseksi kääntyä sen puoleen.

Vuokratyöyrityksistä tunnetuimpia lienevät seuraavat toimistot:

  • Barona
  • Adecco
  • Eilakaisla
  • StudentWork
  • Academicwork.fi

Suuret toimistot toimivat useissa kaupungeissa, joten todennäköisesti sinunkin opiskelupaikkakunnallasi on yksi tai useampi vuokratyöfirma. Esimerkiksi Baronalla on 21 toimistoa eri puolilla Suomea. Näiden joukossa ovat kaikki suuret opiskelijoiden kansoittamat kaupungit: Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Jyväskylä, Tampere, Kuopio, Vaasa ja Joensuu. Adeccon toimistot sijaitsevat nekin eri puolilla maata: Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä ja Vaasa ovat yliopistokaupungit, joissa Adecco toimii.

Varsinkin StudentWork ja AcademicWork havittelevat listoilleen juuri opiskelijoita. Itsekin olen saanut näiden kautta tiedon lukuisista työpaikoista — vaikka en lopulta edes hakenut kuin yhtä tai kahta. Tälläkin hetkellä vuokratyöfirmojen kautta tarjotaan satoja työpaikkoja, joista vain osa löytyy myös työvoimaviranomaisten tietokannoista.

Vuokratyöfirmojen kautta järjestyy usein myös lyhytaikaisia työrupeamia. Niiden avulla voit yrittää tienata rahaa juuri silloin, kun sitä eniten tarvitset. Toiset tietysti päätyvät vuokratyön kautta pidempään työsuhteeseen. Osa lopulta vakinaistetaan yritykseen. Varsinkin vuokrafirmat itse korostavat tätä mielellään.

Kauppa ja palvelut työllistävät

Usein opiskelijalle löytyy töitä varsinkin toimialoilta ja tehtävistä, jotka eivät ole erityisen haluttuja.

Esimerkiksi puhelinmyynti on perinteisesti työllistänyt paljon nuoria aikuisia, jotka vielä etsivät suuntaa työuralleen. Kaikille puhelinmyynti ei sovi, mutta jotkut pääsevät alalla myös hyviin kuukausiansioihin.

Työskenteletkö sinä lukukausien aikana? Kuinka löysit oman työpaikkasi?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *