Näin maksat vähemmän veroa sivutuloistasi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Verotusta ei ole aina kovin helppoa ymmärtää. Verolainsäädäntö on vaikeaselkoista ja verottajan ohjeiden kieltä voi olla vaikea ymmärtää: harva ottaa tolkkua viranomaisten teksteistä.

Niinpä harva suomalainen on perehtynyt tarkemmin verotukseen. Sen vuoksi monet maksavat sivutuloista liikaa ennakkoveroa – vain siksi, että he eivät ole ottaneet selvää sivutulojen verotuksesta.

Tämän luettuasi tiedät paremmin!

Kolme väärää luuloa sivutulojen verotuksesta

  1. Sivutulojen verotus on päätuloja ankarampaa. Tämä on kenties laajimmalle levinnyt sivutulojen verotusta koskeva myytti.Kyse on täysin virheellisestä tiedosta, sillä Suomessa sivutuloja ja päätuloja verotetaan samalla veroprosentilla.Virheellinen käsitys voi johtua monista syistä, kuten menneiden vuosikymmenien verolainsäädännöstä. Toinen selitys voi piillä siinä, että sivutuloistasi pidätetään 60 % veroa, ellet toimita palkan maksajalle verokorttia.Kolmas selitys voi olla marginaaliverotuksen käsitteen vaikeaselkoisuudessa. Kun tulosi nousevat, viimeisiä euroja verotetaan korkeammalla prosentilla kuin ensimmäisiä euroja. Tämän kannalta on kuitenkin aivan yhdentekevää, onko kyseessä pää- vai sivutulo.
  2. Sivutulojen veroprosentti on 60 %. Edellisestä kohdasta voitkin jo päätellä, että 60 prosentin luku koskee vain ennakkoveroa.Jos vaivaudut toimittamaan verokortin, ennakkoveroa pidätetään selvästi vähemmän.Kun verotus lopulta vahvistetaan, laskee verottaja kaikki tulosi yhteen. Tällöin kokonaisveroasteesi määräytyy sen mukaan, paljonko tienaat rahaa — eikä sen mukaan, ovatko tulot pää- tai sivutuloja.Jos olet maksanut ennakkoveroa liikaa, saat veronpalautuksia. Jos olet maksanut liian vähän ennakkoveroja, joudut maksamaan jälkiveroa. Mikäli olet todella maksanut 60 % ennakkoveroa, saat varmasti veronpalautuksia.
  3. Veroprosentti on se, mikä on. Moni ei tiedä, että verottajalta voi kuka tahansa hakea helposti uuden verokortin sivutuloja varten. Kenties osaat arvioida tarkkaan, paljonko sinulle kertyy vuodessa sivutuloja. Tällöin verottaja laskee sinulle uuden ennakonpidätysprosentin ja tulostaa uuden verokortin. Silloin maksat ennakonpidätystä saman verran sekä sivutuloista että varsinaisesta päätulostasi. Uusi sivutuloverokortti kannattaa siis usein hakea. Helpoimmin teet sen verottajan verkkopalvelussa.

Älä anna valtiolle lainaa

Saatat kuulua niihin suomalaisiin, jotka ilahtuvat aina saadessaan veronpalautuksia.  Kyse on kuitenkin sinun rahoistasi, jotka olet lainannut valtiolle. Todennäköisesti olisit keksinyt rahoillesi monia mukavia käyttötarkoituksia jo aikaisemmin.

Tai jos haluat säästää rahaa tulevaisuutta silmällä pitäen, olisi sinun kannaltasi järkevämpää sijoittaa rahat tuottavasti. Esimerkiksi osakerahastoihin tai suoraan osakemarkkinoille sijoitettuna säästösi tuottaisivat mukavasti.

Siksi verkkaisen vaurastumisen valinnut suomalainen hakee itselleen uuden verokortin ja siirtää kuukausittain säästyneet rahat valtion kirstun sijaan omaan sijoitussalkkuunsa.

Vaikka säästyneet varat tuntuisivat nyt mitättömän pieniltä summilta, vuosien varrella niistäkin kertyy mukava summa.

Älä viivyttele, toimi jo tänään ja hae itsellesi uusi sivutuloverokortti!

Yksi kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *