Sienten myynti kannattaa – tienaat rahaa verottomana!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Syksyn sieniaika on parhaimmillaan ja suomalaiset samoavat metsissä täydentämässä sienivarastojaan. Vaikka et itse pitäisi sienistä, voit hankkia lisäansioita myymällä sieniä.

Hyvänä sienivuonna oikeat sienestyspaikat tunteva voi tienata jopa satoja euroja päivässä. Sienisesonki on tietysti lyhyt, joten näinä viikkoina kannattaa ahkeroida metsissä.

Tänä vuonna (2014) sienisadon kerrotaan olevan huippuluokkaa, joten nyt kannattaa ehdottomasti vetää saappaat jalkaan ja lähteä nauttimaan syyssäästä metsässä!

Murto-osa sienistä kerätään

Syksyn sienisadosta suurin osa jää poimimatta. Ruokasienten vuosisato on arvioitu 1,2 miljardiksi kiloksi. Kokonaissadosta noin 270 kiloa on keräämiskelpoista. Kuitenkin vain muutama prosentti sienten sadosta, eli arvioilta 2-15 miljoonaa kiloa kerätään parempiin suihin.

Metsät ovat siis täynnä kolikoita ja seteleitä, jotka vain odottavat poimijaansa. Kaikkia ruokasieniä ei kuitenkaan ole hyväksytty myytäviksi, eli niinsanotuiksi kauppasieniksi.

Valokuvassa kantarelli

Kantarelli on mainio ruokasieni.

Kauppasieniksi Evira on hyväksynyt (2007) herkkutatit, kangastatit, punikkitatit, voitatit, haaparouskut, kangasrouskun, karvarouskun, leppärouskun, isohaperon, kangashaperon, keltahaperon, viinihaperon, mustavahakkaan, kehnäsienen, mesisienet, keltavahveron (kantarelli), suppilovahveron, mustatorvisienen, lampaankäävän, vaaleanorakkaan, korvasienen, huhtasienet ja tuoksuvalmuskan.

Jos haluat tienata rahaa sieniä poimimalla, kannattaa varmasti keskittyä halutuimpiin sieniin. Näitä ovat herkkutatit, kanttarellit ja suppolovahverot — eli juuri ne samat sienet, joita voi nähdä markettien hyllyillä ja torikauppiailla. Nämä sienet on helppo tunnistaa, joten ne sopivat myös uuden sieniharrastajan poimittavaksi.

Sovi kauppaehdoista ennen keräämistä

Ansaintamielessä sieniä poimivan on tietysti saatava sienet myytyä joko jälleenmyyjälle, jalostajalle, kauppaan tai jollekin ravintolalle. On varmasti helpointa aloittaa suurista tukkuasiakkaista.

Sienillä tienaavan kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä mahdollisiin ostajiin jo ennen sienimetsälle lähtöä. Näin tiedät, mistä sienistä asiakkaat ovat kiinnostuneita. Samalla kannattaa tehdä kirjallinen sopimus, jossa sovitte kerättävistä sienistä, niiden hinnasta ja sienten laatuvaatimuksista. Näin voit olla varma siitä, että saat kaipaamiasi lisäansioita.

Kuka tahansa voi poimia sieniä myytäväksi

Jokainen voi lähteä sienimetsälle keräämään lisätienestejä, sillä sienten keruu ei edellytä mitään kurssitusta tai lupaa.

Eräät sienten ostajat toki toivovat, että sienten poimija olisi hankkinut erityisen poimijakoulutuksen. Silloin sienet varmimmin ovat laatuvaatimusten mukaisia. Näinä päivinä poimijakoulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea.

Parhaiten kaupaksi menevät herkkutatit ja kantarellit, joiden kilohinta onkin miellyttävän korkea. Näihin kannattaa siis keskittyä, jos sieniä riittää valittavaksi saakka.

Sienten myynti tuo verotonta tuloa

Luonnonvaraiset sienet ja marjat tuovat poimijalleen verotonta tuloa, jos myynti ei tapahdu omasta myyntipaikasta ja myyt sienet käsittelemättöminä. Jos siis myyt sienet tukkuun, ravintolaan tai kauppaan on tulo sinulle verotonta.

Käsiteltyjen sienijalosteiden (esimerkiksi kuivatut tai suolatut sienet) myynti taas on verollista tuloa. Verollisuus sinällään ei välttämättä tee poiminnasta kannattamatonta: voihan olla, että saat kuivatuista sienistä niin paljon paremman hinnan, että maksat verot mielelläsi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *