VIX-indeksiin sijoittava tienaa markkinoiden myllerryksessä

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Osakemarkkinoiden epävarmuus huolestuttaa tällä hetkellä monia sijoittajia. Toiset taas näkevät epävarman tulevaisuuden erinomaisena paikkana tehdä voitokkaita sijoituksia. Vix-indeksi on yksi vaihtoehto epävarman ajan sijoituskohteeksi.

statistics-810024_960_720

Volatiliteetti heiluttelee salkun arvoa

Volatiliteetti on rahoituksen termi. Se tarkoittaa sijoituskohteen arvon vaihtelua ajan mittaan. Sijoittajan kannalta volatiliteetti kuvaa myös sijoituskohteen riskiä: suuri volatiliteetti tarkoittaa suurta sijoituksen arvon vaihtelua.

Volatiliteetti ei siis ota kantaa osakkeen tai muun sijoituskohteen hinnanmuutoksen suuntaan. Käytännössä laskevilla markkinoilla volatiliteetti on yleensä suuri, nousevilla markkinoilla volatiliteetti on pieni.

Volatiliteetti riippuu paljon myös arvopaperimarkkinoiden ulkopuolisista tekijöistä. Poliittiset päätökset voivat lisätä volatiliteettia, samoin vaikkapa maanjäristysten tapaiset luonnonmullistukset.

Perinteisesti volatiliteettia mitataan jo toteutuneen hintakehityksen avulla. Volatiliteetti lasketaan keskihajonnan kaavalla logaritmisten tuottojen perusteella.

Implisiittinen volatiliteetti tarkoittaa odotettua volatiliteettia

Sijoittaja on kuitenkin kiinnostunut lähinnä tulevaisuuden volatiliteetista. Historiallisen aineiston perusteella laskettu volatiliteetti kiinnostaa sijoittajaa lähinnä sen vuoksi, että se voi antaa osviittaa sijoituskohteen tulevasta volatiliteetista.

Epävakaina aikoina ennuste on tietysti huono. Edeltävän vuoden keskimääräinen volatiliteetti ei varmasti antaisi oikeaa ennustetta näiden elokuun viikkojen volatiliteetista.

Tämän vuoksi sijoittajia kiinnostaa ns. implisiittinen volatiliteetti, joka kuvaa markkinoiden odottamaa tulevaisuuden volatiliteettia.

Implisiittinen volatiliteetti puolestaan saadaan selville johdannaisten hintojen perusteella. Esimerkiksi Nokian osakkeen ja siihen perustuvien johdannaisten arvojen perusteella voidaan laskea, minkälaiseen päivätuottojen keskihajontaan markkinat perustvat johdannaisen hinnoittelun.

VIX-indeksi on USA:n markkinoita kuvaava pelkoindeksi

Jos sijoittajan arvopaperisalkku on asiallisesti hajautettu, ei hänen tarvitse huolestua yksittäisen sijoituskohteen implisiittisestä volatiliteetista. Sen sijaan piensijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota koko osakemarkkinan implisiittiseen volatiliteettiin.

Sijoittajan tiedonnälkää helpottaa varmasti se, että Yhdysvaltain 500 suurimman yrityksen perusteella laskettavan SP500-indeksin implisiittinen volatiliteetti on helposti saatavaa tietoa: Chicagon johdannaispörssi laskee reaaliaikaisesti tätä kuvaavaa VIX-indeksiä.

VIX-indeksin kehitti professori Robert Whaley vuonna 1993. Se on painotettu keskiarvo SP500-indeksiin perustuvien optioiden perusteella lasketuista implisiittisistä volatiliteeteista.

Siten VIX-indeksi kuvaa markkinoiden odottamaa Yhdysvaltain osakemarkkinoiden tulevaa tuottojen keskihajontaa. Samalla se kertoo, kuinka riskisenä markkinat pitävät osakemarkkinoita lähitulevaisuudessa.

Uudet instrumentit myös piensijoittajan ulottuvilla

Rahoitusmarkkinat tuottavat sijoittajille jatkuvasti uusia sijoituskohteita: johdannaiset, rahastot, indeksiosuudet, raaka-ainerahastot, indeksilainat ja monenlaiset muut sijoitustuotteet ovat nykyään myös piensijoittajan ulottuvilla.

Luonnollisesti sijoittajien ulottuville on tuotu myös VIX-indeksiin perustuvia arvopapereita. Näitä noteerataan ainakin New Yorkin pörssisä, ja siten ne ovat helposti myös suomalaisten piensijoittajien ulottuvilla.

VIX-indeksiin perustuvat arvopaperit eivät ole perinteisiä rahastoja, koska indeksiin ei voi suoraan sijoittaa.

Sijoittajille tarjotut pörssinoteeratut ETN-rahastot (exchange traded notes ovat synteettisistä tuotteita, jotka sijoittavat indeksiin perustuviin futuureihin. Tämä tuo sijoituskohteeseen vielä lisää riskiä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *