Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi esittää, että osakemarkkinat ovat informaatiotehokkaita. Tämä tarkoittaa sitä, että markkinat hinnoittelevat aina pörssiosakkeet siten, että hinnat heijastelevat kaikkea saatavissa olevaa tietoa. Kun julkisuuteen tulee uutta tietoa, joka koskee yritystä tai sen toimintanäkymiä, markkinat hinnoittelevat osakkeen välittömästi uudestaan. Tämän jälkeen hinta heijastelee jälleen kaikkea saatavilla olevaa tietoa.

Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi ei ole tosi kuvaus osakemarkkinoista. Se on kuitenkin hyvin valaiseva näkökulma. Useimmat rahoituksen tutkijat pitävätkin tehokkaiden markkinoiden hypoteesia oleellisena lähtökohtana. Vaikka osakemarkkinat eivät olekaan aina tehokkaita, ovat ne melkein aina lähes tehokkaita. 
numbers-1376742539qAa
Markkinoiden tehokkuudella on vaikutusta myös tavallisen piensijoittajan kannalta. Markkinoiden tehokkuudesta nimittäin seuraa, että piensijoittajan ei kannata kuluttaa aikaansa osakkeiden tai pörssiyhtiöiden seuraamiseen. Piensijoittaja saa nimittäin tietonsa yrityksestä tiedotusvälineiden kautta. Kun tieto kantautuu piensijoittajalle, on uutinen yleensä jo vanhentunut: kaikki muutkin voivat käyttää julkista tietoa hyväkseen, ja siten tieto on jo huomioita osakkeen pörssikurssissa.

Tieto pörssiyhtiöstä tulee yleensä julkisuuteen satunnaisesti. Tiedon julkistamisajankohta vaihtelee satunnaisesti. Samaten tiedot poikkeavat analyytikkojen odotuksista sattumanvaraiseen suuntaan. Tästä seuraa, että osakekurssit ovat sattumanvaraisia: ne seuraavat satunnaiskulkua. 

Koska osakekurssit ovat sattumanvaraisia, ei niitä voi ennustaa. Siksi on myös mahdotonta laatia sijoitusstrategioita, joiden avulla sijoittaja voisi systemaattisesti lyödä markkinat tai markkinoiden kehitystä kuvaavan indeksin. Tehokkaiden markkinoiden hypoteesin mukaan markkinoiden voittaminen on mahdollista ainoastaan tuuriin perustuen – tai käyttämällä hyväkseen yksityistä, sisäpiirin tietoa. 

Jos markkinoita ei voi voittaa taidolla, ainoastaan onnella, voi rationaalinen sijoittaja vetää tästä ainoastaan yhden johtopäätöksen: kannattaa sijoittaa indeksiin (eli indeksirahastoon) ja keskittyä minimoimaan kaupankäynnistä aiheutuvat kustannukset.

Osakemarkkinat eivät ole aina tehokkaita, mutta piensijoittajan kannattaa aina pohtia, onko hänellä todella enemmän tietoa ja taitoa kuin maailman suursijoittajilla. Viimeksimainuthan kursseja heiluttelevat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *