Asunnon kuntotarkastus antaa rahanarvoista tietoa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Oma asunto on tavallisesti suomalaisen suurin sijoitus. Sen vuoksi asunnon ostajan ja myyjän kannattaa ehdottomasti olla tarkkana asuntokauppaa tehdässään.

Asunnon ”oikean” hinnan arviointi on tavallisesti hankalaa, koska maallikon on usein vaikea havaita asunnon kuntoon liittyviä ongelmia.

Ammattitaitoisen tarkastajan tekemä rakennuksen kuntotarkastus antaa sen vuoksi rahanarvoista tietoa talon ikääntymiseen liittyvistä korjaus- ja huoltotarpeista. Niiden oikeaan osunut arviointi on erittäin hyödyllistä myös kiinteistösijoittajan kannalta.

Asunnon kuntotarkastuksen voi tilata sen omistaja, ostaja tai omistajan suostumuksella esimerkiksi kiinteistönvälittäjä. Kuntotarkastuksen tarkoitus on tuottaa kaupan kohteena olevasta asunnosta puolueetonta tietoa.

Kuntotarkastuksesta laaditaan kirjallinen raportti, joka perustuu pääosin aistinvaraisiin, kokemusperäisiin ja rakenteen ehjänä säilyttäviin tutkimusmenetelmiin. Näiden lisäksi kuntotarkastaja haastattelee asunnon käyttäjiä ja tekee kosteusmittauksia.

Valokuvassa huonokuntoinen talo.

Toisinaan asunnon heikko kunto näkyy jo pintapuolisessa tarkastelussa.

Asunnon kuntotarkastus voi olla hyödyksi muulloinkin kuin asuntokaupan yhteydessä. Rakennustekninen asiantuntija saattaa nimittäin havaita omistamastasi asunnosta virheitä ja vaurioita, jotka ovat jääneet huomaamatta. Vaurioiden korjaaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on usein huomattavan edullista verrattuna siihen, että rakennus korjataan vasta vaurioiden myöhemmin paljastuessa.

Kuntotarkastus ei vapauta myyjää vastuusta

Kuntotarkastuksen teettäminen maksaa usein selvästi yli tuhat euroa. Se ei kuitenkaan vapauta myyjää vastuusta tapauksissa, joissa kaupanteon jälkeen käy ilmi asunnon virheitä.

Suuri osa asuntokauppohin liittyvistä riidoista koskee piileviä virheitä. Asuntoon on saatettu teettää kuntotarkastus, mutta virhe ei paljastunut tarkastuksessa.

Edes näissä tapauksissa kuntotarkastaja ei yleensä vastaa asunnon tai kiinteistön virheistä — vastuu säilyy edelleen asunnon myyjällä. Tavallisesti kuntotarkastajan vastuu rajautuu kuntotarkastuksesta laskutettuun rahasummaan.

Tarkastus koskee rakennusteknistä laatua

Kuntotarkastus keskittyy rakennuksen tekniseen laatuun. Rakennusten kuntotarkastajat välttävät tarkoin ottamasta kantaa asumisterveyteen.

Koska asunnon kuntotarkastus tehdään tavallisesti aistinvaraisesti rakenteita rikkomatta, jää esimerkiksi homeongelma usein havaitsematta varsinkin kiireellisesti tehdyssä kuntotarkastuksessa.

Sen vuoksi saattaa varsinkin vanhemman omakotitalon kauppaa varten teettää laajennettu kuntotarkastus, jossa keskitytään erityisesti riskikohtiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *