Sijoitusrahastot ovat helppo tapa sijoittaa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Osakkeiden ostaminen tuntuu sinusta kenties uskaliaalta ja vaikealta. Ehkä oman pankkisi palvelumaksut tekevät pienten osakesijoitusten tekemisen kalliiksi, etkä vielä ole valmis siirtymään pienen nettipankin asiakkaaksi.

Siinä tapauksessa sijoitusrahastot ovat todennäköisesti juuri sinulle sopiva tapa hakea säästöille pankkitiliä parempaa tuottoa.

Sijoitusrahastoon sijoittaminen on helppoa

Sijoitusrahastoon sijoittaminen on helppoa. Todennäköisesti sinunkin käytössäsi on oman pankkisi verkkotunnukset, joilla voit vaikka heti merkitä itsellesi osuuksia pankkisi omista sijoitusrahastoista.

Tarjolla on tavallisesti kaksi vaihtoehtoa:

  • Voit tehdä säästösopimuksen.
  • Voit sijoittaa tietyn kertasumman sijoitusrahastoon.

Jos solmit säästösopimuksen, sijoitat automaattisesti esimerkiksi kerran kuukaudessa haluamasi rahasumman johonkin sijoitusrahastoon. Tämä on erittäin helppo tapa sijoittaa. Samalla vältät riskin ostaa osakkeita vain silloin, kun osakekurssit ovat kalleimmillaan.

Voit myös sijoittaa haluamaasi sijoitusrahastoon kertaluonteisesti tietyn summan rahaa. Tällöin voit ajoittaa sijoituksesi juuri niin kuin itse haluat.

Useimmiten pankit suosivat säästösopimuksen tekemistä esimerkiksi tavallista alhaisemmilla palvelumaksuilla. Siksi säästösopimusta kannattaa harkita vakavasti.

Sijoitusrahastot hajauttavat sijoitukset puolestasi

Sijoitusmarkkinoilla pätee vanha sääntö: Tuotto ja riski käyvät käsi kädessä — korkeat tuotot ovat mahdollisia vain riskiä ottamalla.

Tässä tapauksessa riski ei kuitenkaan tarkoita sitä, että menettäisit sijoituksesi. Kyse on ainoastaan sijoituksen tuottojen vaihtelusta. Toisinaan tuotot ovat negatiivisia, toisinaan positiivisia.

Jos tuotot ovat olleet pitkään negatiivisia, on sijoituksesi arvo laskenut. Jos tuotot ovat olleet useammin positiivisia, on sijoituksesi arvo noussut.

Sijoitusten yhteydessä riski tarkoittaakin sijoituksen arvon vaihtelua. Kun sijoitat sijoitusrahastoihin, salkussasi on usein jopa satoja eri yrityksiä.

Silloin yksittäisen yrityksen konkurssikaan ei näy salkkusi loppuarvossa — sen vuoksi rahastosijoittaja voi nukkua yönsä hyvin!

maailman kartta.

Valitse sijoitusrahasto, joka sijoittaa osakkeisiin maailmanlaajuisesti.

Sijoitusrahastojen maailma

Sijoitusrahastot eroavat toisistaan monin tavoin. Toiset sijoitusrahastot sijoittavat osakkeisiin, toiset vaikkapa valtionvelkaan. Jotkut sijoitusrahastot ovat niinsanottuja sekarahastoja, jolloin ne sijoittavat sekä osakkeisiin että korkopapereihin.

Yleensä kannattaa sijoittaa mahdollisimman yksinkertaisiin sijoitustuotteisiin. Sen takia oma valintani kohdistuu puhtaasti osakerahastoihin.

Myös osakkeisiin sijoittavat sijoitusrahastot eroavat monin tavoin toisistaan. Jotkut rahastot sijoittavat vain suomalaisiin, toiset yhdysvaltalaisiin tai vaikkapa eurooppalaisiin osakkeisiin.

Uskalikot saattavat sijoittaa rahastoon, joka omistaa vain venäläisiä tai thaimaalaisia yrityksiä.

Mikäli olet tekemässä ensimmäistä sijoitustasi sijoitusrahastoon, kannattaa sinun sijoittaa johonkin mahdollisimman kansainväliseen rahastoon.

Sijoita siis mieluummin eurooppalaiseen rahastoon kuin puhtaasti suomalaiseen rahastoon. Mutta vielä järkevämpää on sijoittaa rahastoon, jonka salkku sisältää osakkeita eri puolilta maailmaa.

Silloin sijoituksen riski on mahdollisimman alhainen. Samalla sijoituksesi tuottaa selvästi pankkitiliä tai sekarahastoa paremmin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *