Sijoita säästösi tuottavasti osakkeisiin

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pitkällä tähtäimellä osakkeet ovat selvästi tuottoisin sijoituskohde. Siksi fiksu ihminen sijoittaa ainakin osan säästöistään osakkeisiin.

Pörssiosake on osa yrityksestä

Osake ei suinkaan tarkoita kerrostaloasuntoa tai -huoneistoa. Sen sijaan kyse on arvopaperista, osasta tiettyä yritystä. Kun ostat vaikkapa yhden Nokian osakkeen, omistat pienenpienen siivun kaikista Nokian tehtaista, rakennuksista, patenteista ja osaamisesta.

Pörssiosake tarkoittaa osaketta, joka noteerataan arvopaperipörssissä. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittajat tekevät pörssissä osto- ja myyntitarjouksia osakkeista. Kun myyjien ja ostajien hintatoiveet kohtaavat, osake vaihtaa omistajaa.

Pörssikauppa on täysin anonyymiä. Kaikki tapahtuu nykyään tietojärjestelmän välityksellä, eikä sen paremmin osake-erän ostaja kuin myyjäkään tiedä, kenen kanssa hän käy kauppaa.

Nykyään pörssiosakkeet eivät ole enää paperimuotoisia arvopapereita, kuten vielä 1990-luvulla oli asianlaita. Sen sijaan osakkeita säilytetään sähköisellä arvo-osuustilillä. Tämän ansiosta säilyttäminen on helppoa, eikä sijoittajan tarvitse enää itse huolehtia fyysisten arvopapereiden liikuttelusta tai osinkokuponkien leikkaamisesta.

Tuotto muodostuu osingosta ja arvonnoususta

Pörssiosakkeen tuotto muodostuu kahdesta osasta, osingosta ja osakkeen arvonnoususta.

Yritykset maksavat omistajilleen osan tilikauden voitosta osinkona. Monet pörssiyritykset yrittävät pitää osinkona maksettavan osuuden vakiosuuruisena osuutena voitosta. Osa yrityksistä taas on sitoutunut kasvattamaan euromääräistä osinkoa ajan mittaan.

Osinkojen lisäksi sijoittaja voi saada sijoitukselle tuottoa osakkeen arvonnousun muodossa. Jos yrityksellä menee hyvin, sen tuotteet käyvät kaupaksi ja sijoittajat luottavat yrityksen tulevaisuuteen, sijoittajat ovat valmiita maksamaan osakkeesta aikaisempaa enemmän.

Silloin sijoittaja voi saada osakkeen myymällä itselleen ns. luovutusvoiton. Esimerkiksi Nokian osake maksaa tällä hetkellä Helsingin pörssissä noin seitsemän euroa. On hyvinkin mahdollista, että ensi vuonna osakkeen arvo on kymmenen euroa. Siinä tapauksessa voit tehdä mukavan voiton ostamalla osaketta nyt, ja myymällä osakkeen ensi vuonna.

Käytännössä tämä on vaikeaa. Sekä tulevaisuudessa maksettavia osinkoja että osakkeen tulevaa kurssikehitystä on vaikeaa, ellei mahdotonta ennustaa. Osakkeiden kurssi näyttää liikkuvan täysin satunnaisesti ja ennustamattomasti.

Kuitenkin pörssiosakkeet ovat vuosikymmenien saatossa tuottanneet paremmin kuin mikään kilpaileva sijoitusmuoto. Keskimääräinen vuosituotto on ollut noin 9 prosenttia. Siksi rahoja ei kannata makuuttaa käytännössä nollakorkoisilla säästö- tai käyttelytileillä.

Rahastot hajauttavat riskin

Sijoittajien kielessä riski tarkoittaa osakkeen tuottojen vaihtelua. Sitä kuvataan usein volatiliteetilla, eli tuottojen tilastollisella keskihajonnalla. Yksittäisen osakkeen hinta voi vaihdella vuoden mittaan suuresti — siksi sijoittaja ei välttämättä saa aina yksittäisestä osakkeesta sijoitustaan takaisin.

Tämän vuoksi sijoittajan kannattaa hajauttaa omistuksensa mahdollisimman moniin osakkeisiin. Koska osakkeiden arvonvaihtelu ei korreloi täydellisesti keskenään, hajauttamisen avulla on mahdollista laskea sijoitussalkun kokonaisriskiä. Kuitenkaan sijoituksen tuotto ei alene yhtä merkittävästi.

Nykyään pankit tarjoavat asiakkailleen suurta joukkoa erilaisia rahastoja. Tarjolla on Suomi-rahastoja, Thaimaaseen sijoittavia rahastoja, koko maailmaan sijoittavia salkkuja ja vaikkapa kaivosteollisuusosakkeisiin sijoittavia rahastoja. Siksi moni aloitteleva sijoittaja on ihmeissään.

Sijoita indeksirahastoon

Aloittelevan sijoittajan kannattaa aloittaa rahastosijoituksilla. Älä kuitenkaan sorru oman pankkisi tarjoamaan rahastoon, sillä niiden hoitokulut ovat usein erittäin korkeita.

Pitkällä tähtäimellä saat huomattavasti paremman tuoton, kun sijoitat säästösi indeksirahastoon. Indeksirahastot jäljittelevät jonkun tietyn pörssi-indeksin sisältöä. Tällöin rahaston rakentaminen ja hallinnointi on edullista — rahasto ei tarvitse kovapalkkaisia pörssianalyytikoita suunnittelemaan sijoitusstrategiaa.

Todennäköisesti oma pankkisi ei suosittele sinulle indeksirahastoja. Tämä johtuu siitä, että pankkisi tienaa indeksirahastolla vähemmän kuin omia rahastojaan myymällä.

Siksi sinun täytyy itse huolehtia edustasi: ilmoita sijoitustiskillä tiukasti haluavasi sijoittaa indeksirahastoon. Jos palvelua ei tunnu löytyvän, tai pankin perimät palkkiot ovat ylettömän suuria, kannattaa siirtyä jonkun nettipankin asiakkaaksi.

Sinä itse vastaat sijoituspäätöksistäsi. Yleensä sijoitat myös omaa rahaasi. Siksi sinun kannattaa ajatella vain omaa etuasi — eikä esimerkiksi pankin palveluhenkilön bonuksia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *