Shorttaaminen rahaston avulla onnistuu myös piensijoittajalta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Shorttaaja myy osakkeita, joita hän ei vielä omista. Shorttaajan tarkoituksena on ostaa myymänsä osakkeet myöhemmin markkinoilta alkuperäistä hintaa edullisemmalla kurssilla. Shorttaaminen onnistuu myös monien rahastojen avulla.

Shorttaus edellyttää, että pankkisi tai osakkeiden välitykseen käyttämä pankkiiriliike lainaa sinulle osakkeet pientä korkoa vastaan. Toisaalta shorttaaminen onnistuu myös tarkoitusta varten rakennettujen rahastojen avulla — silloin et tarvitse pankiltasi osakkeita lainaksi.

Shorttaajan rahastoihin pääset parhaiten käsiksi, jos pankkisi tarjoaa edullisen mahdollisuuden käydä kauppaa ulkomaisissa pörsseissä. Silloin erilaiset ETF-rahastot ovat varmasti kustannustehokkain tapa sijoittaa.

Riskinrakastajan ETF-rahastot

Usein ETF-rahastoja pidetään tylsinä ja turvallisina indeksirahastoina. Tämä on kuitenkin vain puoli totuutta, sillä markkinoille on tuotu runsain mitoin erilaisia riskinrakastajan ETF-rahastoja.

Osa näistä soveltuu mainiosti lyhyeksi myynnin jäljittelyyn. Tarkoitan tällä erilaisia short, ultrashort ja bear-rahastoja. Jo näiden nimi paljastaa, että kyse on pessimistin rahastoista!

Nämä rahastot eivät nimestään huolimatta todellisuudessa shorttaa osakemarkkinoita tai osakeindeksejä. Sen sijaan short- ja bear-rahastot jäljittelevät shorttaamista johdannaisten avulla.

Kuva: FreeDigitalPhotos.net

Ultrashort tuplaa tai triplaa

Jos tavanomainen shorttaaminen tuntuu sinulle liian pieneltä panostukselta markkinoille, saatat ihastua ultrashort-rahastoihin.

Ultrashort-rahastot saattavat luvata esimerkiksi -2 x kohdeindeksin tuoton verran tuottoa päivätasolla: kun kohdeindeksi laskee kaksi prosenttia, ultrashort-rahasto nousee neljä prosenttia!

Kaksinkertaisen tuoton lisäksi markkinoilla on myös kolmenkertaista tuottoa lupaavia rahastoja. Jos näiden kohdeindeksinä vielä on joku suhteellisen riskipitoinen indeksi — esimerkiksi USA:n pankkiosakkeet tai sykliset teollisuusosakkeet, saattaa rahaston arvo vaihdella 10-20 % päivässä.

Tämän vuoksi shorttaajan rahastoja ei voi suositella heikkohermoisille!

Mistä näitä shorttaajan rahastoja oikein saa?

Helpommin shorttaaminen rahaston avulla onnistuu, jos voit käydä kauppaa esimerkiksi New Yorkin pörssissä. New Yorkissa noteerataan nimittäin runsaasti erilaisia ETF-rahastoja, joista monet ovat juuri näitä riskinrakastajan rahastoja.

Jos haluat käydä kauppaa tutummilla markkinoilla, voit kokeilla ruotsalaisen XACT-rahastoyhtiön rahastoja. XACT Bull ja Bear -rahastot noteerataan Tukholman pörssissä, ja ne lupaavat puolitoistakertaistaa Tukholman indeksin tuoton.

XACT Bear nimensä mukaan tuottaa silloin, kun markkinat ovat laskussa. XACT Bull puolestaan tuottaa markkinoiden noustessa. Lisäksi XACT on tuonut markkinoille XACT Bear 2 ja XACT Bull 2 -rahastot, joiden tuottokerroin on kaksi ja vastaavat Euro Stoxx 50 -indeksiin perustuvat rahastot.

Näidenkin rahastojen suhteen pätee hyvä perusohje: jos pohdit, kannattaako sinun sijoittaa näihin rahastoihin, vastaus kuuluu ”ei kannatta”. Tämänkaltaiset johdannaissopimuksiin perustuvat rahastot sopivat vain niille, jotka ymmärtävät rahastoihin liittyvät riskit.

Kuva: FreeDigitalPhotos.net

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *