Rahastot tuottavat hyvin – pankille

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Jo vuosien ajan pankit ja vakuutusyhtiöt ovat tyrkyttäneet rahastoja asiakkailleen. Olitpa sitten hakemassa asuntolainaa tai henkivakuutusta, sinulle todennäköisesti yritetään myydä jotain pankin rahastoa.

Tälle on selvä syy: esimerkiksi asuntolainat tuottavat kovan kilpailun takia pankille varsin vähän. Kun asuntovelallinen ostaa kuukausittain myös pankin pyörittämää rahastoa, saa pankki huomattavasti paremman tuoton. Siksi pankit suosittelevat pidentämään laina-aikaa ja sijoittamaan yli jäävän rahan rahastoon.

Useimmat rahastot häviävät vertailuindeksille

Myyntiargumenttina pankit käyttävät usein sitä, että rahasto pyrkii voittamaan vertailuindeksinsä.

Pankit kenties pyrkivät voittamaan indeksin. Ehkä siihen pyrkivät myös rahastonhoitajat, jotka saavat bonuksia onnistuessaan tässä.

Kuitenkin vain harvoin rahastot todella onnistuvat päihittämään markkinoiden keskimääräistä tuottoa kuvaavan osakeindeksin. Itse asiassa rahastot yleensä häviävät indeksille, koska

  • rahastonhoitajalle täytyy maksaa palkkaa
  • informaation kerääminen on kallista
  • pankin omistajat haluavat osansa voitosta
  • kaupankäynnistä aiheutuu kustannuksia.

Vertailuindeksin valinta helpottaa sen voittamista

Toisinaan pankit ”bluffaavat” valitsemalla vertailuindeksin, joka on helppo voittaa.

Tämä onnistuu käyttämällä indeksiä, jonka arvo lasketaan vain osakkeiden hinnasta. Silloin osinkojen osuus jää pois indeksin arvon kohoamisesta, minkä ansiosta indeksi on helppo päihittää hajauttamalla rahasto vaikkapa täysin indeksin rakenteen mukaiseksi.

Itse sijoituksistaan huolehtivan sijoittajan ei tietysti ole yhtään rahastonhoitajaa helpompaa päihittää indeksiä. Kuitenkin hänelle on tarjolla oikopolku, jota pankit harvoin tarjoavat sijoittajille.

Tämä oikotie on passiivisesti hoidettu indeksiosuusrahasto, eli ETF-rahasto. ETF-rahastot noteerataan pörssissä, ja niitä ostetaan pörssistä samalla tavoin kuin osakkeita.

Passiivisesti hoidettu rahasto pyrkii vain seuraamaan indeksin sisältöä ja tuottoa. Tällöin rahastoyhtiön ei tarvitse sijoittaa varoja tiedonhankintaan ja kovapalkkaisen rahastonhoitajan bonuksiin. Siksi ETF-rahasto on sijoittajalle tavallist osakerahastoa edullisempi ratkaisu.

Edullinen rahasto tuottaa parhaiten

Sijoittaminen on kestävyyslaji.

Pitkällä tähtäimellä — vuosien, jopa vuosikymmenten kuluessa — rahaston sisältämät kustannukset vaikuttavat huomattavasti rahaston tuottoon.

Samoin vaikuttaa rahaston systemaattinen häviäminen vertailuindeksille: vaikkapa prosentin ero vuositasolla tuottaa vuosikymmenien mittaan huomattavan eron.

Otetaanpa pieni esimerkki. Sijoitat nyt sata euroa sijoitukseen, joka tuottaa keskimäärin 7,5 % vuodessa tuottoa.

Sijoitat aina tuoton uudestaan samaan sijoituskohteeseen, minkä ansiosta sijoituksesi kasvaa korkoa korolle. Kolmessakymmenessä vuodessa sijoituksesi on kasvanut 875 euroksi.

Jos taas sijoitat saman sata euroa keskimäärin 9 % vuodessa tuottavaan kohteeseen, on kolmenkymmenen vuoden kuluttua sijoituksesi kasvanut 1327 euroksi.

Näin puolentoista prosentin ero vuositasolla nostaa sijoituksen kokonaistuottoa 52 %.

Siksi pienikin ero sijoituskohteen tuotossa vaikuttaa huimasti sijoituksen tuottoon, kun sijoitat vaikkapa eläkepäivien varalle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *