Rahastosijoittamisen alkeet – hajauta ja hallitse kustannuksia

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Rahastogurut ja sijoittajalehdet antavat mielellään sen kuvan, että sijoittaminen on vaikeaa. Tosiasiassa sijoittaminen on yksinkertaista, kun muistaa kaksi perusasiaa: hajauttamisen ja kustannusten alentamisen.

Hajauttamisen idea on yksinkertainen: ei kannata pitää kaikkia munia samassa korissa. Jos esimerkiksi olet sijoittanut pelkästään Nokian osakkeisiin, riippuu varallisuutesi yksinomaan Nokian menestyksestä.

Käytännössä on erittäin vaikeaa — ellei mahdotonta — tunnistaa etukäteen ”hyvät” osakkeet. Ei nimittäin riitä, että osaat ennakoida yrityksen tulevaisuuden muita sijoittajia paremmin. Sen lisäksi sinun on arvattava, mitä muut sijoittajat tulevaisuudessa ajattelevat yrityksestä.

business-people-wordPääset paljon helpommalla, kun et kuvittele olevasi muita sijoittajia paremmin asioista perillä. Todennäköisestihän sinä olet sijoittajan keskinkertainen, tiedät suunnilleen saman mitä muutkin sijoittajat lehtitietojen perusteella.

Sen vuoksi sinun on turha yrittää voittaa markkinoita. Markkinat osaavat lähes aina hinnoitella osakkeet ja muut arvopaperit oikein. Silloinkin kun markkinat pitävät osaketta sen ”todellista” arvoa arvokkaampana tai vähempiarvoisena, on markkinoiden arvio paras mahdollinen julkisen tiedon perusteella syntyvä arvio yrityksen osakkeen arvosta. Silloin luonteva johtopäätös on markkinoiden keskimääräiseen tuottoon tyytyminen.

Markkinoiden keskimääräiseen tuottoon pääsee hajauttamalla sijoitukset mahdollisimman moneen yritykseen: Nokian lisäksi hyvään osakesalkkuun kuuluu kaikkia muitakin osakkeita — myös niitä ”huonoja” yrityksiä.

Koska hyvä salkku sisältää kaikkia mahdollisia osakkeita, ei salkun rakentamiseen tarvita kovapalkkaisia analyytikoita tutkimaan yritysten tilinpäätöksiä ja osavuosikatsauksia. Hyvän sijoitussalkun rakentaminen on loppujen lopuksi yksinkertaista ja edullista.

Kun tyydyt markkinoiden keskimääräiseen tuottoon, tarvitsee sinun jatkossa kiinnittää huomiota ainoastaan sijoitussalkkusi rakentamiskustannuksiin.

Piensijoittajalle hajautetun salkun rakentaminen onnistuu helpoimmin erilaisten osakerahastojen avulla. Osakerahastoista kannattaa valita mahdollisimman yksinkertaisia rahastoja, jotka seuraavat jotain tiettyä indeksiä. Silloin rahastojen vertailu on helppoa.

Käytännössä sinun kannattaa kiinnittää huomiota rahastojen merkintä-, myynti- ja hallintokustannuksiin. Näistä pitkäjänteisesti säästävän kannalta hallintokustannukset ovat tärkein — prosenttiyksikön ero vuodessa ei vielä tunnu paljolta, mutta kahden vuosikymmenen kuluessa siitä kertyy aimo summa menetettyjä tuottoja.

Järkevän sijoittajan kannattaa pysyä sitä varmemmin etäällä sijoitusrahastosta, mitä aktiiviseemmin niitä kaupataan. Tämä nyrkkisääntö suojaa piensijoittajaa jo pahimmilta haksahduksilta: hän ymmärtää jättää esimerkiksi puhelinmyyjien kaupittelemat Alexandrian rahastot syrjään. Samalla epäluulolla hän suhtautuu myös Nordean tai Osuuspankin rahastoihin, joita tarjotaan jopa asuntolainan ottajalle.

Fiksun sijoittajan kannalta kiinnostavimpia ovat tarkkaan jotakin indeksiä seuraavat pörssinoteeratut indeksiosuusrahastot eli ETF:t. ETF:n hallintokustannukset ovat yleensä vain murto-osa pankkien omille asiakkailleen myymien rahastojen hallintokuluista.

ETF-sijoittaminen vaatii vain hiukan enemmän viitseliäisyyttä. Pankkitoimihenkilösi ei todennäköisesti halua myydä sinulle niitä, koska pankkisi ei silloin kykene tekemään hyvää tuottoa. Lisäksi tavallisten pankkien piensijoittajilta perimät palkkiot tekevät yleensä pörssikaupan kannattamattomaksi.

Toinen ETF-sijoittamisen ongelma piilee tuotteiden vähäisyydessä. Helsingin pörssissä noteerataan vain yhtä varsinaista ETF-rahastoa, joka perustuu Seligsonin OMXH25-indeksiin. Onneksi myös piensijoittajan ulottuvilla on kaupankäynti esimerkiksi Tukholman, Frankfurtin ja New Yorkin pörsseissä. Niissä sijoittajalla on lukemattomia vaihtoehtoja edullisen ETF:n löytämiseksi.

Suuri rahastojen määrä ei kuitenkaan tee valinnasta vaikeaa. Muistat vain valita samaa indeksiä noudattavista rahastoista sen, jonka hallintokulut ovat alhaisimmat. Sen lisäksi kannattaa tarkastaa, että ETF:llä käydään aktiivista kauppaa — silloin saat sijoituksen niin halutessasi myös muutettua käteiseksi ilman hankaluuksia.

Kun sijoitat laajaan indeksiin perustuvaan ETF-rahastoon, saat osakemarkkinoiden suursijoittajien asiantuntemuksen käyttöösi ilmaiseksi. Sijoitussalkkusi riski pienenee hajautuksen parantuessa, samalla indeksiosuusrahaston alhaiset kulut johtavat tavallista rahastoa parempaan tuottoon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *