Rahoitusteorian avulla sijoitat paremmin

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sijoittaminen ei ole ydinfysiikkaa — kuka tahansa oppii nopeasti tuottoisan sijoittamisen aakkoset. Onnistuneet sijoitukset saavat aloittelevan sijoittajan usein innostumaan osakekaupasta, mikä hyvin todennäköisesti johtaa sijoitustuottojen heikkenemiseen. Sen vuoksi sijoittamisesta innostuneen kannattaa perehtyä portfolioteorian ja käyttäytymistieteellisen rahoituksen tutkimustuloksiin.

Portfolioteoria ja käyttäytymistieteellinen rahoitus auttavat sinua tekemään parempia sijoituksia.

Portfolioteoria kertoo, kuinka sijoitussalkku kannattaa rakentaa

Perinteinen rahoitustiede on kiinnostunut esimerkiksi siitä, miten sijoittajan kannattaa rakentaa sijoitussalkkunsa — tai portfolionsa, kuten sitä usein kutsutaan. Tällöin oletetaan, että sijoittaja on kiinnostunut ainoastaan sijoituksensa tuotosta ja salkun tuoton vaihtelusta eli volatiliteetista. Volatiliteetti kuvaa portfolion riskiä.

Portfolioteorian keskeinen opetus voidaan tiivistää selkeäksi ohjeeksi: hajauta sijoituksesi mahdollisimman hyvin. Älä sijoita pelkästään yhden, kahden tai kolmen yrityksen osakkeisiin, vaan ainakin kymmeneen eri yritykseen, jotka toimivat eri toimialoilla. Älä sijoita yhden maan osakkeisiin, vaan eri maissa toimiviin yrityksiin. Useimmille sijoittajille sijoitusrahastot ovat paras tapa hajauttamisen toteuttamiseksi.

Portfolioteorian mukaan jokaiselle sijoittajalle optimaalinen salkku koostuu kahdesta osasta: riskittömästä korkosijoituksesta (esimerkiksi Yhdysvaltain valtion velkakirjat) ja ns. markkinaportfoliosta. Markkinaportfolio muodostuu kaikista mahdollisista riskillisistä sijoituksista. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi laaja-alaiseen, globaaliin indeksirahastoon sijoittamista.

Yksittäisen sijoittajan mieltymykset ja suhtautuminen riskiin ratkaisee sen, kuinka suuri osuus salkusta sijoitetaan korkosijoitukseen ja kuinka suuri osuus riskillisiin sijoituskohteisiin. Mikäli sijoittaja haluaa salkulleen markkinaportfoliota korkeampaa tuottoa (luonnollisesti suuremmalla riskillä), onnistuu tämä lainaamalla rahaa ja sijoittamalla se osakkeisiin.

Käyttäytymistieteellinen rahoitus paljastaa, kuinka sijoittajat todellisuudessa toimivat

Portfolioteoria on kehitetty steriilissä matemaattisten mallien maailmassa, jossa informaatio on kaikille sama, eikä sen paremmin veroja kuin kaupankäyntikustannuksia ole. Jokaiselle lienee selvää, että emme elä ja sijoita tällaisessa ideaalisessa maailmassa. Viimeistään viime vuosien finanssikriisi lienee tehnyt selväksi, että edes niinsanottuja riskittömiä korkosijoituksia ei oikeastaan ole olemassakaan.

Käyttäytymistieteellinen rahoitus eli behavioral finance onkin kiinnostunut siitä, kuinka sijoittajat todellisuudessa toimivat. Behavioral finance ei siis kumoa perinteisen rahoituksen oppeja. Kuitenkin se auttaa ymmärtämään sekä markkinoiden toimintaa että yksittäisen sijoittajan harhoja.

Käyttäytymistieteellisen rahoituksen paras anti sijoittajan kannalta piileekin paradoksaalisesti siinä, että sen avulla voi tunnistaa omia virheratkaisuja ja niiden lähteitäö. Tämän jälkeen on helpompi noudattaa perinteisen rahoituksen ja portfolioteorian suosituksia.

Seuraavaksi ilmestyvässä Tienaa rahaa -blogin artikkelissa esittelen osakesijoittajan tavallisimmat virheet.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *