Pörssissä käydään kauppaa osakkeilla

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pörssi on kauppapaikka, jossa käydään kauppaa eri arvopapereilla. Näistä tunnetuimpia ovat julkisesti noteerattujen osakeyhtiöiden osakkeet. Kaupankäynti pörssissä tapahtuu osto- ja myyntimääräysten perusteella.

Pörssissä käydään kauppaa osakkeilla

Sijoittajat antavat pankkinsa välityksellä ostomääräyksiä, joissa he ilmoittavat, kuinka monta tietyn yrityksen osaketta he haluavat ostaa. Samalla sijoittaja ilmoittaa korkeimman hinnan, jonka hän on valmis yhdestä osakkeesta maksamaan.

Samanaikaisesti toiset sijoittajat antavat myyntimääräyksiä. Tällöin sijoittaja, joka omistaa tietyn yhtiön osakkeita, ilmoittaa haluavansa myydä tietyn määrän yrityksen osakkeita. Samalla osakkeen omistaja ilmoittaa, paljonko hän haluaa yhdestä osakkeesta.

chicago-skyline-at-night-from-hotel

Osakkeen hinta muodostuu myyjien ja ostajien kohdatessa

Kun osto- ja myyntimääräykset kohtaavat, syntyy kauppa kohteena olevista osakkeista. Näin pörssissä yksittäisten osakkeiden kysyntä ja tarjonta, hintapyynnöt ja maksuvalmius määrittävät osakkeen arvon. Tätä kutsutaan myös pörssikurssiksi.

Osakkeen hinnanmuodostus on monille maallikoille hämärän peitossa. Loppujen lopuksi kyse on aivan yksinkertaisesta markkinamekanismista: osakkeiden omistajat ilmoittavat myyntimääräyksessään, mihin hintaan ovat valmiita myymään tietyn määrän pörssiosakkeita. Toiset sijoittajat taas lähettävät ostomääräyksiä, joissa he ilmoittavat hinnan, jonka ovat valmiita maksamaan yhdestä osakkeesta. Mikäli osakkeiden myyjien ja ostajien ilmoittavat hintahaarukat kohtaavat, osakkeet vaihtavat omistajaa.

Hinta muodostuu siis markkinoilla. Huomattavasti hankalampi kysymys kuitenkin on, mihin tämä hinta perustuu. Jokaisella sijoittajalla on oma käsityksensä siitä, kuinka paljon hän on valmis maksamaan kyseisen yhtiön osakkeesta. Läheskään kaikki sijoittajat eivät edes perusta arviotaan yrityksen arvosta mihinkään syvälliseen laskelmaan tai yrityksen taloudellisen perustan analyysiin.

Osakkeenomistaja omistaa osan pörssiyrityksestä

Vaikka et aikoisikaan ryhtyä pörssiyhtiöiden todellisen arvon määräämiseen tähtääviin laskelmiin, kannattaa hintaa pohtiessa miettiä osakkeen luonnetta osuutena yrityksestä. Koska osake on osuus yrityksestä, kukin osake tuo mukanaan osuuttaan vastaavan osuuden yrityksen tulevista tuotoista. Voidaankin sanoa, että yrityksen tämänhetkinen arvo on yhtä suuri, kuin mitä yrityksen tulevaisuudessa aikaansaamien nykyrahassa ilmaistujen tuottojen summa olisi.

Osakkeet tuottavat sijoittajalle parempaa tuottoa kuin kilpailevat sijoitusvaihtoehdot eli pankkitalletukset ja muut korkosijoitukset. Tämä ei ole yllättävää, jos tuntee vähänkin rahoituksen teoriaa.

Tuotto ja riski

Rahoitusmarkkinoilla tuotto ja riski kulkevat yhdessä. Jos haluat korkeaa tuottoa, on sinun sijoitettava korkeariskisiin sijoituskohteisiin. Jos haluat nukkua yösi rauhassa ja sijoitat matalariskisiin sijoituskohteisiin, voit odottaa sijoituksellesi vain matalaa tuottoa. Korkosijoitukset ovat yleisesti ottaen matalariskisiä, osakesijoituksien riski on korkosijoituksia korkeampi.

Mitä sitten rahoituksessa tarkoitetaan käsitteellä riski? Riskiä mitataan sijoituksista puhuttaessa sijoituksen tuoton volatiliteetilla eli vaihtelulla. Matemaattisesti volatiliteetti määritellään tuottojen keskihajontana. Jos tuotto vaihtelee suuresti, on volatiliteetti korkea. Tällöin sijoitus on korkeariskinen. Jos tuotto ei juurikaan vaihtele, on volatiliteetti matala. Tällöin sijoitus ei ole riskinen.

Useimmat sijoittajat eivät pidä sijoituskohteen arvon suuresta vaihtelusta. Jos omaisuutesi arvo vaihtelee suuresti päivittäin tai viikoittain, voit joutua myymään sijoituskohteen huonoon hintaan. Sanotaankin, että sijoittajat kammoavat riskiä (englanniksi riskikammoa kutsutaan ilmaisulla risk aversion).

Pankkitilin riski on pieni – voit olla melko varma siitä, että tänään pankkiin tallettamasi raha on nostettavissa myös kymmenen vuoden kuluttua. Tällöin et voi odottaa korkeaa korvausta matalalle riskille.

Koska sijoittajat kammoavat riskiä, eivät he ole valmiita maksamaan riskisestä osakkeesta yhtä paljon kuin vähempiriskisestä osakkeesta tai korkosijoituksesta.

2 kommenttia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *