Osakkeisiin sijoittaminen on helppoa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Osakkeisiin sijoittaminen on helppoa, vaikka pankit ja rahastoyhtiöt haluavat antaa toisen kuvan asiasta. Pienellä asioihin perehtymisellä saavutat todennäköisesti pankkisi osakerahastoa paremman tuoton, sillä rahastoyhtiön perimät hallintokulut leikkaavat ajan mittaan suuren osan tuotoista.

Osakemarkkinoiden informaatiotehokkuus tekee sijoittamisesta yksinkertaista

Kenties ajattelet, että osakkeisiin sijoittaminen vaatii pitkällistä perehtymistä talouden saloihin, osakemarkkinoiden toimintaan ja yritysten tilinpäätösten analysointia. Ne ovatkin kiinnostava osa sijoittamisharrastusta — välttämätöntä niiden opiskelu ei kuitenkaan ole.

Tämä johtuu osakemarkkinoiden informaatiotehokkuudesta. Informaatiotehokkuus tarkoittaa sitä, että kaikki julkisesti saatavilla oleva yhtiöitä ja taloutta koskeva tieto näkyy jo tällä hetkellä osakkeen hinnassa.

Sen vuoksi tilinpäätösten ja osavuosikatsauksien lukemisella ei voi saavuttaa järjestelmällisesti markkinoiden keskituottoa parempaa tulosta. Markkinoiden keskimääräistä tuottoa parempi tuotto on saavutettavissa vain tuurilla ja onnella — edes pankkien ja rahastoyhtiöiden sijoitusammattilaiset eivät kykene voittamaan markkinoita vuodesta toiseen.

Burton Malkiel esittää kirjassaan Sattuman kauppaa Wall Streetillä tähän liittyvän tunnetun esimerkin. Malkielin mukaan kouluttamattomat apinat kykenevät tikkaa heittämällä saavuttamaan yhtä hyvin tuottavan sijoitussalkun kuin pörssianalyytikotkin!

Jos siis ammattilaisetkaan eivät onnistu markkinoiden päihittämisessä, se tuskin onnistuu piensijoittajaltakaan. Siksi piensijoittajan ei kannata edes yrittää markkinoiden voittamista, vaan keskittyä markkinatuoton saavuttamiseen mahdollisimman edullisesti.

Verkossa toimivat pörssivälittäjät ovat edullisia

Osakesijoittajan kannattaa sen vuoksi keskittyä kustannusten minimointiin ja sijoitusten hajauttamiseen.

Kustannusten minimointi on helppoa: sinun tarvitsee vain luopua oman pankkisi palveluista ja siirtyä verkossa toimivan online-pörssivälittäjän asiakkaaksi. Pelkästään verkossa toimivan Nordnetin kautta voit käydä kauppaa Pohjoismaiden lisäksi myös Frankfurtissa ja New Yorkissa huomattavasti peruspankkeja edullisemmin.

Nordnetin asiakkaana sinun ei myöskään tarvitse maksaa sen paremmin kuukausimaksua palveluista kuin osakkeiden ja muiden arvopaperien säilytyksestä. Sen ansiosta piensijoittajakin kykenee rakentamaan alhaisin kustannuksin esimerkiksi 15 eri yrityksen osakkeista ja muutamasta rahastosta koostuvan hajautetun salkun.

Hajauttaminen pienentää riskiä ilman tuoton laskua

Valokuvassa vauva leikkii tietokoneella.

Pelkästään muutaman yrityksen osakkeisiin sijoittaminen on pelaamista. Järkevä sijoittaja hajauttaa sijoituksensa vähintään kymmenen eri yhtiön osakkeisiin.

Hajauttamisen idea on yksinkertainen. Eri osakkeiden arvo heilahtelee koko ajan, mutta muutokset tapahtuvat aina eri aikoihin ja eri suuruisina. Keskimäärin osakkeet kuitenkin tuottavat sievoista 6-7 prosentin vuosituottoa.

Koska osakkeiden kurssikehitys ei korreloi keskenään täydellisesti, pienenee osakesalkun arvon vaihtelu sitä mukaan kun salkussa olevien arvopaperien määrä kasvaa.

Yksinkertaisimmin hajauttamisen idea voidaan esittää ohjeena: ”Kaikkia munia ei kannata pitää samassa korissa.” Fiksu sijoittaja ei siis osta pelkästään Nokian ja Nordean osakkeita, vaan sijoittaa mieluusti kymmeneen muuhunkin yritykseen. Silloin yksittäisen yrityksen huonot uutiset eivät vaikuta niin paljon sijoitussalkun kokonaisarvoon.

Yksinkertaisin tapa hajauttaa sijoitukset suomalaisiin yrityksiin on ostaa Seligsonin liikkeelle laskemaa ETF-rahastoa. ETF-rahasto on pörssinoteerattu indeksirahasto, jolla käydään kauppaa Helsingin pörssissä.

Kun ostat Seligsonin rahastoa, ostat käytännössä 25 markkina-arvoltaan suurimman yrityksen osakkeita. ETF-rahasto onkin hyvä perusta sijoitussalkulle, jota voit sen jälkeen täydentää sijoittamalla 25 suurimman yrityksen listan alapuolelle jääviin yrityksiin.

Kun hajautat osakesalkkuasi, sinun täytyy muistaa ostaa erilaisten yritysten osakkeita. Ei siis ole hyvä idea ostaa pelkästään kaivosteollisuuden ja konepajateollisuuden yrityksiä. Huomattavasti parempi idea on ostaa näiden lisäksi hi tech -, tekstiiliteollisuuden ja vähittäiskaupan yrityksiä. Silloin saat selvästi paremman hajautushyödyn.

Osakkeisiin sijoittaminen on indeksisijoittamista hauskempaa

Oman salkkuni pääosa koostuu suomalaisten yritysten osakkeista. Niiden lisäksi olen ostanut joitakin ulkomaalaisia osakkeita ja sijoittanut kehittyville markkinoille ETF-rahastojen ja perinteisten osakerahastojen välityksellä.

Sijoitustrategiani ei todennäköisesti ole paras mahdollinen: oman salkkuni tuotto heijastelee melko hyvin markkinoiden keskituottoa, mutta sen arvo vaihtelee markkinoita enemmän.

Oikeastaan sijoitan suoraan osakkeisiin vain yhdestä syystä: osakesijoittaminen on hauskempaa ja jännittävämpää kuin indeksisijoittaminen.

Suuri osa hauskuudesta piilee siinä, että osakkeisiin sijoittaminen tekee talousuutisista aivan uudella tapaa kiinnostavia: jos omistat muutamia satoja Talvivaaran osakkeita, todennäköisesti luet myös yritystä koskevat uutiset päivän sanomalehdestä.

Hauskuuden kääntöpuolena on tietysti houkutus ostaa ja myydä osakkeita liian usein. Se taas on varma tapa vähentää sijoitussalkun tuottoa.

Sijoitatko sinä osakkeisiin vai ostatko pankkisi myymiä rahastoja? Oletko ajatellut osakesijoittajaksi ryhtymistä?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *