Osakesijoittajan tavallisimmat virheet – älä tee näin!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tässä artikkelissa esittelen virheitä, joihin sekä aloittelevat että kokeneetkin sijoittajat usein sortuvat. Vasta kun tunnet piensijoittajan tyypilliset erehdykset, voit tunnistaa ne omassa käyttäytymisessäsi.  Seuraavien ohjeiden avulla vältät nämä sijoittajan tavallisimmat karikot.

1. Käyt liikaa kauppaa

Suuri osa sijoittajista käy osakkeillaan kauppaa liian paljon. Tämä johtaa helposti huonompaan tulokseen, kuin mihin ”osta ja unohda” -strategiaan perustuva passiivinen sijoittaminen johtaa.

Tämä johtuu kahdesta syystä. Ensinnäkin osakkeiden voitollinen myyminen johtaa myyntivoiton verotukseen. Kun myyt osakkeet ja ostat uusia tilalle, on verojen ansiosta sijoitusvarallisuutesi kutistunut.

Toiseksi osakekaupasta aiheutuu aina transaktiokustannuksia. Edullisenkin nettipankin välityksellä joudut maksamaan pienen välityspalkkion joka kaupasta. Pieni prosentti nyt ei välttämättä tunnu sinusta suurelta, mutta vuosien varrella korkoa korolle -efektin ansiosta prosentin osatkin vaikuttavat merkittävästi kertyvän varallisuuden määrään.

2. Luotat itseesi liikaa

Liika kaupankäynti johtuu usein liiallisesta itseluottamuksesta. Suurin osa sijoittajista uskoo tuntevansa markkinat keskimääräistä paremmin. He uskovat myös voivansa voittaa markkinat, monet eivät luovu tästä uskostaan edes nähdessään edellisten vuosien sijoitustuloksensa.

3. Et hajauta tarpeeksi

Itseluottamuksesta seuraa helposti sekin, että et hajauta sijoituksiasi riittävästi. Tällöin sijoitussalkkusi arvo heilahtelee suuresti yksittäisten arvopapereiden arvon vaihdellessa sattumanvaraisesti.

Hajauttamalla salkkusi ainakin 10-20 arvopaperiin salkun sisältämä riski (eli arvon vaihtelu) pienenee, mutta sen odotustuotto ei heikkene. Tämän vuoksi sijoitusrahastot ovat usein yksittäisiä suoria osakesijoituksia parempi ratkaisu.

Kustannustehokkaimmin hajautus onnistuu sijoittamalla pörssinoteerattuihin indeksiosuusrahastoihin, jotka tunnetaan myös ETF-rahastoina.

4. Haet pikavoittoja

Monet sijoittajat hakevat pikavoittoja. He kuvittelevat, että sijoittamisessa on kyse nopeiden arvonnousujen ennustamisesta ja nopeista voitoista. Tämä johtaa helposti liian aktiiviseen kaupankäyntiin. Pitkäjänteiset sijoittajat sijoittavat vuosien, kenties jopa vuosikymmenien horisontilla.

Osakemarkkinoiden putoaminen johtaa helposti hätiköintiin. Kuva by Photos8.com

5. Haet jättipotteja

Varsinkin miehet hakevat sijoituksillaan jättipotteja. He haluavat rikastua ja sijoittavat sen vuoksi riskialttiisiin kasvuyhtiöihin. Tällöin sijoituksen arvo voi moninkymmenkertaistua, jos sijoittajalla käy hyvä tuuri.

Kasvuyhtiöt eivät kuitenkaan ole yhtä hyvä sijoituskohde kuin niinsanotut arvoyhtiöt. Arvoyhtiöihin sijoittaminen tuottaa keskimäärin paremman tuloksen, kuin mihin kasvuyhtiöistä jättipotteja hakeva sijoittaja yltää.

6. Et sijoita, vaan pelaat

Jättipottien hakija ei oikeastaan sijoita rahojaan — hän pelaa. Pelaaminen voi olla myös pikavoittojen hakemista ja aktiivista kaupankäyntiä.

Tällöin sijoittaja kokee nautintoa aktiivisesta peliin osallistumisesta. Passiivinen omistaminen on tylsää, mutta tuottavaa.

7. Jahtaat voittajia

Toisinaan sijoittajat jahtaavat voittajia. Muutaman viikon tai kuukauden nousussa ollut osake alkaa tuntua houkuttelevalta, kun oman salkun arvopaperit eivät ole kehittyneet toivotulla tavalla. Silloin on houkuttelevaa myydä joku salkun tylsistä papereista ja sijoittaa rahat pörssin uusimpaan tähteen. Mikään ei kuitenkaan takaa, että tähtiosake jatkaa nousuaan vielä seuraavinakin viikkoina.

8. Et suunnittele sijoitusstrategiaasi

Suunnittelemattomuus ja ailahtelevaisuus eivät sovi sijoittajalle. Sijoitusstrategia kannattaa suunnittela huolella, ja strategiassa on kannattaa pysyä pitkään. Tämä auttaa vähentämään kaupankäyntiä, pelaamista ja voittajien perässä juoksemista.

9. Et ajattele portfoliotasi kokonaisuutena

Monet ajattelevat portfolion papereita yksittäisinä sijoituksina. Silloin vaikkapa Nokian kurssin pudottua sijoittaja ostaa lisää Nokiaa ”laskeakseen keskihintaa”. Näin sijoittaja toivoo Nokian nousevan sen verran, että hän voi aikanaan myydä yrityksen osakkeet voitolla. Näin sijoittaja voi huijata itseään uskomaan, että hänen sijoituksensa Nokiaan oli kokonaisuudessaan hyvä ajatus.

Kuitenkin portfoliota tulisi ajatella kokonaisuutena: yksittäisen osakkeen kehityksellä ei ole väliä, kunhan salkku kokonaisuudessaan tuottaa hyvin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *