Osakesäästäjän kannattaa unohtaa talousuutiset

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Talousuutiset täyttävät aamun lehdestä useita sivuja. Televisiouutiset kertovat päivittäin talouden uusimmat indikaattoriluvut ja pörssin heilahdukset. Osakesäästäjän ei kuitenkaan tarvitse seurata näitä.

Osakkeet tuottavat pitkällä aikavälillä muita sijoitusmuotoja paremman tuoton. Sen vuoksi vaurastuminen onnistuu parhaiten sijoittamalla säästöt pankkitilin sijaan osakkeisiin.

Pitkän tähtäimen säästäminen ja vuosien varrella vaurastuminen onnistuvat helpoimmin, kun et seuraa jatkuvasti talousuutisia.

Pörssin laskut kirpaisevat sinua turhaan

Psykologit ja psykologiasta innoitusta saaneet taloustieteen suuntaukset korostavat sitä, että tappioiden aiheuttama pettymys on aina voiton tuottamaa iloa suurempi. On arvioitu, että tietynsuuruinen tappio kirpaisee 2,5 kertaa samansuuruista voittoa enemmän.

Pörssin päivittäinen kehitys on sattuman sanelemaa. Osakemarkkinoiden päivätuotto on pelkkää kohinaa, epäjohdonmukaisia plus- ja miinuspäiviä seuraa toisiaan sattumanvaraisessa järjestyksessä.

Lähes joka toinen päivä on tappiopäivä. Joka toinen päivä on tuottopäivä. Keskimäärin yhden päivän tuotto on pari sadasosaprosenttia plussan puolella.

Sen vuoksi päivittäinen pörssikurssien seuraaminen aiheuttaa selvästi enemmän pettymyksen kuin ilon ja tyytyväisyyden tunteita.

Siksi osakesäästäjän ei kannata seurata pörssin kehitystä päivittäin.

Talousuutisten seuraaminen lisää kaupankäyntiä

Päivittäinen pörssin ja yritysuutisten seuraaminen lisää usein myös kaupankäyntiä. Kun seuraat yritysuutisia ja sattumanvaraista kulkua noudattavia pörssikursseja, kasvaa houkutus ostaa ja myydä osakkeita selvästi.

Kuitenkin aktiivinen pörssikauppa on varma tapa pienentää sijoitussalkkusi tuottoa. Tämä johtuu pankille maksamistasi välityspalkkioista ja myyntivoittojen veronalaisuudesta.Valokuvassa sanomalehtitekstiä suurennuslasin lävitse luettuna.

Siksi pitkän tähtäimen vaurastumissuunnitelman valinnut ei hötkyile sijoitustensa kanssa, vaan antaa ajan tehdä tehtävänsä ja kasvattaa sijoitussalkun arvoa.

Hajautettu osakesalkku tuottaa pitkällä tähtäimellä hyvin

Osakemarkkinoiden tuotto päivien, viikkojen tai kuukausien aikajänteellä riippuu sattumasta. Toisinaan tuottopäivät ja viikot seuraavat toisiaan, välillä tappioputket muodostuvat pitkiksi.

Kuitenkin pitkällä aikajänteellä osakemarkkinat tuottavat noin 8 prosentin verran vuodessa. Tappioputkia seuraa aina nousukausi ja voimakas nousu päättyy jossain vaiheessa.

Sen vuoksi oma sijoitussalkkuni perustuu osta ja unohda -ajatteluun. Ostan parin kuukauden välein salkkuuni lisää osakkeita ja ETF-rahastoja. Mikäli suinkin mahdollista, vältän osakkeiden myymistä.

Pitkällä tähtäimellä tämä on rahoitusteorian mukaan paras strategia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *