Miksi osakkeet tuottavat säästötiliä paremmin?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Osakkeet tuottavat paremmin kuin määräaikaiset pankkitalletukset tai obligaatiot. Osa tuotosta syntyy osakkeiden arvonnoususta, osa muodostuu yrityksen omistajilleen maksamista osingoista. Mutta minkä vuoksi osakkeiden tuotto lopultakin on kilpailevia sijoitusmuotoja parempi? Miten eri sijoituskohteiden tuotto määrittyy?

Tuotto on korvausta riskistä

Aivan yleisellä tasolla voidaan todeta, että tuotto on korvausta riskistä. Mitä riskittömämpi sijoituskohde on kyseessä, sitä pienempää tuottoa sijoitukselleen voi odottaa.

Valokuva toimistosta, mies esittelee fläppitaululla käyriä.

Tämä nyrkkisääntö pitää aina paikkansa. Myös suomalaiset ovat viime vuosina sortuneet erilaisiin sijoitushuijauksiin, joissa on luvattu huimia, jopa satojen prosenttien vuosituottoja sijoitetulle pääomalla. Kuitenkaan sijoitusten ei pitänyt olla erityisen riskipitoisia. Yhtälö on yksinkertaisesti mahdoton — korkea tuotto ja riski kulkevat aina käsi kädessä.

Pankkitalletusten riski ja tuotto on alhainen

Pankkien säästötilit ovat kaikkein riskittömimpiä sijoituskohteita. Kun laitat rahasti pankkitilille, on erittäin todennäköistä että voit nostaa rahasi tililtä vaikka huomispäivänä.

Talletuksen arvo ei myöskään heilahtele: jos laitat tilille tonnin, tilillä on tonni myös huomenna. Lisäksi olet voinut saada minimaalisen pienen korkotuoton talletuksellesi.

Riski pankkien konkurssista on pieni. Lisäksi valtio takaa yksityisihmisten talletukset tiettyyn rajaan saakka — pankin kaatuessa saat rahasi valtiolta. Tämän vuoksi pankit maksavat talletuksille vain alhaista korkoa.

Korkorahastot tuovat hiukan parempaa tuottoa

Harva yksityishenkilö sijoittaa nykyään suoraan esimerkiksi Suomen valtionobligaatioihin. Yleensä erilaisiin korkoinstrumentteihin sijoitetaan korkorahastojen kautta.

Valtiot laskevat rahamarkkinoille liikkeelle obligaatioksi kutsuttuja velkakirjoja. Näille maksetaan vuosittaista korkoa esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden ajan. Laina-ajan päättyessä valtio maksaa lainan takaisin obligaation haltijalle.

Valtioiden lisäksi myös kunnat ja yritykset laskevat liikkeelle joukkolainoja. Kullekin lainalle maksettava korko riippuu lainanottajan luottoluokituksesta — luotettavat lainanottajat saavat aina lainansa riskiryhmään kuuluvia yrityksiä halvemmalla.

Joukkolainat eli joukkovelkakirjat ovat aina pankkitalletuksia riskipitoisempia sijoituksia. Jo pelkkä korkotason heilahtaminen riittää muuttamaan joukkolainan arvoa jompaankumpaan suuntaan.

Muutoksen suunta on varmasti monista yllättävä: Korkotason noustessa joukkolainan arvo laskee. Jos taas korkotaso laskee, lainapaperin arvo nousee. Pankkitalletuksia suuremman riskin takia korkosijoitukset tuottavat keskimäärin parempaa tuottoa sijoitetulle pääomalle.

Osakkeiden riski on lainaa suurempi

Osake on osuus yrityksestä. Kun ostat pörssiyrityksen osakkeita, sinusta tulee yrityksen omistaja.

Osakeyhtiöllä on käytössään sekä omaa pääomaa että vierasta pääomaa. Osakepääoma on omaa pääomaa, pankista tai korkomarkkinoilta hankittu pääoma on vierasta pääomaa.

Lainsäädäntö kohtelee näitä eri tavoin. Jos yritys joutuu konkurssiin, on yrityksen huolehdittava vieraan pääoman palauttamisesta ennen pääoman palauttamista osakkeenomistajille. Siksi osakkeenomistajan kannalta sijoitus yrityksen osakkeisiin on riskipitoisempaa kuin rahan lainaaminen yritykselle.

Osakesijoitus on riskisempi myös silloin, kun yritys ei ole vaarassa joutua konkurssiin. Tämä johtuu osakemarkkinoiden ja pörssinoteerausten sattumanvaraisesta liikehdinnästä. Osakkeen arvo vaihtelee päivittäin, eikä sijoittaja voi koskaan olla varma jonakin tiettynä päivänä osakkeesta maksettavasta hinnasta.

Korvaukseksi riskistä sijoittajat odottavat saavansa sijoitukselleen parempaa tuottoa. Jos tuotto olisi yhtä alhainen kuin lainarahalle maksettava tuotto, kannattaisi sijoittajan antaa raha yritykselle lainaksi. Tällöin hän saisi saman tuoton pienemmällä riskillä.

Sijoituskohteen valinta riippuu kuitenkin siitä, minkälaista riskin ja tuoton yhdistelmää pidät itse parhaana. Jos et siedä minkäänlaista riskiä, talletat rahasi pankkitilille. Tällöin sinun on kuitenkin turha haaveilla vaurastumisesta — vain osakkeisiin sijoittamalla voit vaurastua. Valinta on sinun.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *