Lyhyeksi myynti eli shorttaus tuottaa laskumarkkinoilla

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lyhyeksi myynti, shorttaus (short selling) on keino tehdä rahaa silloinkin, kun osakemarkkinat ovat laskussa. Lyhyeksi myynti ei sovi kaikille, sillä se vaatii kovia hermoja.

Lyhyeksi myynnin idea on yksinkertainen: kun uskot osakkeiden olevan laskussa, myyt osakkeita joita et vielä omista. Kun osakkeen hinta on laskenut, ostat jo myymäsi osakkeet takaisin. Tämä on mahdollista, koska voit lainata osakkeita välittäjältäsi pientä korvausta vastaan.

Shorttaajan voitto muodostuu osto- ja myyntihinnan erotuksesta. Olet esimerkiksi myynyt syöksylaskuun joutuneen yrityksen osakkeen kymmenellä eurolla. Viikkoa myöhemmin ostat sen viidelle eurolla pörssistä, jonka jälkeen osake palautuu välittäjälle. Kaupassa olet tehnyt viiden euron voiton ikäänkuin tyhjästä.

Shorttaus toimii sekä silloin, kun kaikki osakkeet ovat laskussa että silloin, kun yhden yrityksen arvo on laskussa. Sinun on ”ainoastaan” osattava aavistaa laskusuunta.

Lyhyeksi myynnin tuotto riippuu kahdesta asiasta:

  • siitä, paljonko osakkeen arvo laskee
  • siitä, paljonko maksat korkoa lainaamistasi osakkeista.

Lyhyeksi myyntiin liittyy riskejä

Tietenkään lyhyeksi myynti ei tuota ilmaisia lounaita — tässäkin tapauksessa tuotto on korvaus ottamastasi riskistä.

Lyhyeksi myynnin riski piilee siinä, että shorttaamasi yrityksen osake lähteekin nousuun. Tällöin joudut ostamaan osakkeet markkinoilta kalliimmalla, kuin mitä sait niitä aluksi myydessäsi.

Tässäkin tapauksessa tappiosi muodostuu osakkeen hintojen erotuksesta ja käyttämäsi osakevälittäjän perimästä lainan korosta.

Shorttaus on mahdollista myös rahastoilla

Yksittäisten osakkeiden lyhyeksi myynnin lisäksi shorttaus onnistuu myös rahastojen ja johdannaisten avulla. Piensijoittajille tutuimpia ovat varmasti erilaiset bear-rahastot, joihin sijoittaminen on vedonlyöntiä laskevien markkinoiden puolesta.

Käytännössä nämä shorttausrahastot perustuvat johdannaisten käyttöön. Johdannaisten avulla shorttausrahastot voivat vielä vivuttaa riskiä: rahasto saattaa luvata päivän kurssilaskun tupla- tai triplakasvuna. Shorttaavat rahastot ovatkin näennäisesti helppo tapa yrittää hyötyä osakemarkkinoiden laskutrendistä. Bear-rahastojen lisäksi vedonlyönti epävarmuuden puolesta onnistuu myös sijoittajien keskuudessa pelkoindeksinä tunnettuun VIX-indeksiin sijoittavan indeksirahaston avulla.

Lyhyeksi myynti epäonnistuu usein myös ammattilaisilta

Osakemarkkinoiden ennustaminen on vaikeaa, kenties jopa mahdotonta. Siksi voitollinen lyhyeksi myynti epäonnistuu usein myös ammatikseen osakkeita treidaavilta.

Siten lyhyeksi myynti on tuottanut suurten voittojen ohella myös markkinoiden suurimpia tappioita. Toisinaan shorttaajan ennustus menee täysin pieleen, ja shortatun arvopaperin arvo lähtee voimakkaaseen nousuun. Jos shorttaaja myöhästyy takaisin ostossaan, tappiot voivat muodostua suuriksi.

Kannattaako sinun shortata?

Jos tämän artikkelin luettuasi pohdit, kannattaisiko sinun yrittää hyötyä viime päivien ja viikkojen epävarmuudesta markkinoilla shorttaamalla osakkeita, vastaus on: ”ei”.

Menestyksellinen shorttaus vaatii ammattitaitoa, kylmäpäisyyttä ja osaamista. Sinun on tunnettava shorttaamasi yhtiö paremmin kuin ammattimaiset analyytikot tuntevat, ja sinun on voitettava suuret investointipankit heidän omassa pelissään.

Jos tämä tuntuu houkuttelevalta, sinussa on todennäköisesti pelurin vikaa. Siinäkin tapauksessa kannattaa vakavasti harkita, kannattaako sinun ryhtyä spekuloimaan markkinoilla.

Markkinat ovat keskimäärin nousussa

Lyhyeksi myynnin ongelma pitkällä tähtäimellä piilee siinä, että osakemarkkinat tuottavat keskimäärin positiivista tuottoa sijoitetulle pääomalle.

Shorttaajat siis keskimäärin häviävät markkinoiden keskimääräisen tuoton ja välittäjälleen shorttauksesta maksamansa koron verran. ”Osta ja unohda” -sijoittajat sen sijaan keskimäärin voittavat markkinoiden keskituoton verran.

Lisäksi markkinoiden nousut ovat keskimäärin selvästi laskukausia pidempiä. Menestyvä lyhyeksi myynti edellyttää, että onnistut ajoittamaan spekulatiivisen sijoituksesi oikein.

Siksi en suosittele shorttausta blogin lukijoille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *