Hyödykemarkkinat tarjoavat sijoitusmahdollisuuksia

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Raaka-aineilla ja energialla käydään kauppaa hyödykepörssissä. Ne ovat myös aktiivisen ja osaavan piensijoittajan ulottuvilla.

Esimerkiksi sähköllä on monta hintaa. Niistä tärkein on raaka-ainepörssissä määrittyvät tukkuhinta, se loppujen lopuksi ratkaisee myös kuluttajalta laskutettavan hinnan. Hyödykkeisiin sijoittaminen on nykyään myös piensijoittajan ulottuvilla.

home-energyHyödykkeiden kuten viljan, energian ja metallien hinta määritetään maailman hyödykepörsseissä. Esimerkiksi sähkön kuluttajahinta perustuu osaltaan pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä käytävässä kaupassa muodostuvaan tukkuhintaan.

Sähköä ostetaan ja myydään sähköpörssissä

Nord Pool -sähköpörssissä on kolme kauppapaikkaa:

  • seuraavan päivän sähkön hinta määräytyy spot-markkinoilla
  • johdannaiskauppaa käydään johdannaismarkkinoilla
  • Elbas-tasesäätömarkkinat tasaavat poikkeustilanteita

Spot-markkinoilla sähkön seuraavan päivän hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kyse on siis tavallaan sähkön tukkuhinnasta, johon lopulta perustuu myös kuluttajan sähköstään maksama hinta.

Johdannaismarkkinat ovat kauppapaikka sähkön tuottajille ja suurasiakkaille, jotka haluavat varmistaa sähkön osto- tai myyntihinnan jonakin tulevaisuuden ajankohtana. Se auttaa yrityksiä suojautumaan riskeiltä.

Kuinka piensijoittaja pääsee energiamarkkinoille?

Energian hinta on pitkään ollut nousussa. Öljyn hinta on kohonnut viime vuosina huimasti, ja esimerkiksi öljykriisin aikaiset barrelihinnat ovat nykykatsannosta erittäin alhaisia.

Sen vuoksi myös piensijoittajat ovat kiinnostuneita energiamarkkinoihin sijoittamisesta — energiamarkkinoilta saattaa olla saatavissa suuria tuottoja ja osakemarkkinoihin nähden salkun riskiä alentavaa hajautushyötyä.

Piensijoittajan kannalta energiamarkkinoille on mahdollista osallistua lähinnä kolmella tavalla:

  • energiayhtiöiden osakkeet
  • energiayhtiöihin sijoittavat rahastot
  • hyödykerahastot

Helpoin tapa sijoittaa energiamarkkinoille on energiayhtiöiden osakkeiden ostaminen. Helsingissä tämä onnistuu oikeastaan ainoastaan ostamalla Nesteen tai Fortumin osakkeita.

Ulkomaiden pörsseistä löytyy luonnollisesti runsaasti muitakin energiayhtiöitä. Niiden sijaan itse harkitsisin lähinnä energiayrityksiin sijoittavia ETF-rahastoja, joiden avulla on mahdollista hajauttaa sijoitussalkku kustannustehokkaasti.

Uuusimpana sijoitusmahdollisuutena ovat johdannaisten avulla hyödykkeisiin sijoittavat rahastot. Niiden kautta on mahdollista hyötyä suoraan hyödykkeen kurssivaihtelusta. Pidemmällä aikavälillä sijoittavan kannalta futuureihin sijoittavat rahastot eivät kuitenkaan replikoi kurssivaihtelua riittävän hyvin esimerkiksi futuurien aika-arvon kulumisen vuoksi.

Puhtaaseen energiaan sijoittava hyötyy megatrendistä

Perinteisen energiateollisuuden lisäksi piensijoittaja voi sijoittaa mainiosti myös puhtaan energian yrityksiin. Näihinkin pätee sama kuin yleensä: kotimaassa vaihtoehdot ovat vähäisiä, mutta maailmalta löytyy sekä yrityksiä että rahastoja runsaasti.

Vaikkapa New Yorkissa noteerataan runsaasti erilaisia vihreän energian rahastoja, jotka sijoittavat esimerkiksi tuuli- tai aurinkoenergiaa kehittäviin yrityksiin. Ne ovat tyypillisesti vielä perinteistä energiayhtiöitä suhdanneherkempiä ja riskisempiä sijoituksia — pitkällä aikavälillä puhtaaseen energiaan sijoittaminen saattaa kuitenkin olla oiva veto

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *