Edullinen osakerahasto tuottaa parhaiten

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pankit tarjoavat nykyään asiakkailleen huikeaa määrää erilaisia rahastoja. Tarjolla on osakerahastoja jokaiseen makuun: koko maailmaan sijoittavia rahastoja, Venäjä-rahastoja, Brasiliaan, Kiinaan, Eurooppaan, IT-yrityksiin tai vaikkapa kaivosteollisuuteen sijoittavia rahastoja. Kuinka maallikko oikein osaa valita oikean rahaston? Kannattaako uskoa pankin sijoitusneuvojaa?

Rahastot ovat pankille liiketoimintaa

Aivan ensiksi sinun on syytä sisäistää se, että pankit tienaavat sijoitusrahastoilla. Siksi pankkivirkailija mielellään esittelee sinulle erilaisia rahastoja, vaikka olisit pikemminkin kiinnostunut määräaikaistalletuksen tekemisestä.

Seuraavaksi on hyvä ymmärtää, että pankkivirkailijat eivät yleensä ole erityisen ammattitaitoisia sijoitustuotteiden osalta. He eivät välttämättä ymmärrä kovin hyvin erilaisten sijoituskohteiden tuotto-odotuksia ja riskejä.

Siksi pankkivirkailijat tarjoavat sinulle yleensä jotakin suosituista perustuotteista. Nämä ovat yleensä koko maailmaan sijoittavia osakerahastoja. Kenties vielä todennäköisemmin sinulle suositellaan sekarahastoa, joka sijoittaa osan varoista osakemarkkinoille ja osan korkomarkkinoille.

Pankkivirkailijat eivät ajattele sinun etuasi — vaan työnantajansa etua. Siksi he esittelevät oman pankkinsa rahastoja. Julkisuuteen on kantautunut jopa tietoja, joiden mukaan pankkivirkailijoita on kielletty oma-aloitteisesti esittelemästä asiakkaille edullisia indeksiosuusrahastoja.

Pankki tienaa rahastoilla sekä nousu- että laskukaudella

Pankkien kannalta rahastot ovat nerokas bisnes. Kun osakekurssit nousevat voimakkaasti, maksat varmasti tuotosta mieluusti prosentin tai pari pankillesi erilaisina palvelumaksuina ja hallintokuluina.

Valitettavasti pankit perivät aivan yhtä korkeita maksuja silloinkin, kun osakekurssit matelevat pohjamudissa. Olet kenties menettänyt jo puolet sijoituksesi arvosta — kuitenkin pankkisi tienaa vielä prosentin tai kaksi. Reilua, eikö totta?

Nämä kulut on yleensä jaettu osiin. Tavallisesti maksat pienen provision aina, kun ostat rahasto-osuuksia. Myydessäsi rahastoja joudut niinikään maksamaan useimmiten samansuuruisen palvelumaksun. Eikä tässä suinkaan ole kaikki — rahastojen hallinto- ja palkkakuluja varten pankki nappaa vakiosuuruisen prosentin sijoituksesta vuodesta toiseen.

Korkoa korolle -vaikutus tekee pienestäkin erosta merkittävän

Prosentti sinne tai tänne ei kenties tunnu merkittävältä. Lyhytaikaisen sijoittajan kannalta näin asia varmasti onkin. Verkkaisen vaurastumisen valinnut sijoittaja kuitenkin ottaa aina huomioon korkoa korolle -vaikutuksen vuosien, kenties vuosikymmenten aikajänteellä.

Korkoefektin vuoksi on järkevää aina sijoittaa rahastoon, jonka kulut ovat mahdollisimman alhaisia. Jos sinun pitää tehdä valinta kahden päällisin puolin samanlaisen rahaston välillä, valitse edullisempi. Jos voit säästää palvelumaksuissa tekemällä säästösopimuksen, toimi näin.

Kuva Filippiinien pörssistä

Kuva: Katrina Tuliao

Mitä eksoottisempi rahasto on, sitä kalliimpia sen kulut yleensä ovat. Jos sinulla ei ole erityistä syytä sille, miksi haluat sijoittaa rahasi vaikkapa thaimaalaisiin tai brasilialaisiin yrityksiin, kannattaa rahat sijoittaa johonkin tavanomaisempaan rahastoon.

Kokemuksen ja varallisuuden karttuessa voit myöhemmin höystää rahastosalkkuasi näillä eksoottisemmilla tuotteilla. Pääosa varallisuudesta kannattaa kuitenkin sijoittaa kehittyneillä markkinoilla operoivaan rahastoon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *