Asuntosijoittaminen velkavivulla tuottaa hyvin

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vaurastuminen onnistuu parhaiten, kun saat muut auttamaan asiassa. Jos perustat yrityksen, hyödyt muiden työpanoksesta. Jos ryhdyt kiinteistösijoittajaksi, voit käyttää pankkilainaa vaurastumisen apuna. Pankkilainan ansiosta asuntosijoittaminen ja sijoitusasunnon ostaminen on realistinen vaihtoehto myös tuottoa hakevalle piensijoittajalle!

Useimmat suomalaiset nostavat pankista asuntolainaa ostaessaan itselleen kotia. Asuntolainan avulla he voivat toteuttaa unelmansa, joka pelkästään omia säästöjä käyttämällä saattaisi toteutua vasta vuosikymmenien kuluttua.

Tämän ansiosta asuntosijoittaminen ja sijoitusasunnona avulla vaurastuminen onnistuu helpommin kuin esimerkiksi osakesijoittamisen avulla.

Jos olet jo ostanut itsellesi asunnon, kannattaa sinun harkita myös asuntosijoittajaksi ryhtymistä – sijoitusasunnnot ovat esimerkiksi teollisuusrakennuksia paremmin piensijoittajan ulottuvilla!

Sijoitusasunto tuo arvonnousua ja vuokratuloja

Asuntosijoittajan sijoitukselleen saama tuotto muodostuu kahdesta osasta:

  • sijoitusasunnon arvonnoususta
  • sijoitusasunnon vuokratuotosta.

Asunnon arvonnousu riippuu pitkälti sen sijainnista. Ympäristö ja ympäristön kehitys vaikuttavat siihen, kuinka halutuksi asunnon ostajat kokevat juuri tuon alueen. Se taas näkyy suoraan asunnon hintakehityksessä.

Toinen asuntosijoittamisen etu esimerkiksi osakesijoittamiseen verrattuna piilee siinä, että asunnon omistaja voi helposti vaikuttaa asunnon arvoon. Piensijoittajahan ei voi lainkaan vaikuttaa pörssiyhtiön tuottoon ja menestykseen — mutta asuntosijoittajaksi ryhdyttyään hän voi remontoida asunnosta aikaisempaa arvokkaaamman.

Sijoitusasunnon myynnistä saatava tulo on kuitenkin veronalaista. Lainsäädännön mukaan omassa tai perheenjäsenten käytössä olleen asunnon myyntivoiton verotus on sijoitusasunnon myyntivoiton verotusta alhaisempi: yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti omassa käytössä olleen asunnon myyntivoitto on nimittäin verotonta.

Toinen osa minkä tahansa sijoituksen tuotosta muodostuu sen tuomasta kassavirrasta. Asuntosijoituksen kohdalla se muodostuu sijoitusasunnon vuokratuotosta. Vuokratuotto tuottaa asuntosijoittajalle jatkuvaa kassavirtaa — aivan kuten osingot osakesijoittajalle.

Vuokratuloja verotetaan pääomatulona. Vuonna 2012 pääomatulon veroprosentti on 30 %. Veroprosentti on tulojen määrästä riippumatta sama.
Valokuvassa pilvenpiirtäjä ja sinistä taivasta.

Pääomatuloista voit kuitenkin tehdä tiettyjä verovähennyksiä. Asuntosijoittajan kannalta tärkeimpiä ovat vuokravälityspalkkiot, asunto- ja opintolainan korot, asunto-osakeyhtiön hoitovastikkeet, asunnon kuntoa ylläpitävät korjaukset ja kodinkoneiden korjaus- ja uusimismenot.

Jos vähennykset ylittävät asunnon vuokratuotot, ei veroa tarvitse maksaa lainkaan. Tällöin muodostuu pääomatulojen alijäämää, jonka voi ottaa huomioon ansiotulojen verotuksessa. Vaihtoehtoisesti se vahvistetaan pääomatulon tappioksi, jonka voi vähentää pääomatuloista seuraavien 10 vuoden aikana.

Asuntosijoittaminen onnistuu pankin tuella

Asuntosijoittaminen on erityisen kiinnostavaa siksi, että pankit rahoittavat mielellään myös sijoitusasuntojen ostamista. Tällöin saat sijoittamallesi omalle pääomalle paremman tuoton kuin tilanteessa, jossa ostat sijoitusasunnon kokonaan omalla rahalla!

Oletetaan esimerkiksi, että suunnittelet 100 000 arvoisen sijoitusasunnon ostamista. Tälle voit saada vuokratuottoina esimerkiksi 6 600 euroa. Silloin sijoitetun pääoman tuotto on 6,6 % vuodessa.

Entäpä jos olet käyttänyt asunnon ostamiseen vain 30 000 euroa omaa rahaa ja pankki on lainannut loput? Mitä sijoituksen tuotolle tapahtuu, jos maksat pankille lainakorkoa esimerkiksi 2 %, 3 % tai 4 %?

Korkoprosentti Korko Tuotto Oman pääoman tuotto
2 % 1400 € 6600-1400=5200 € (5200€/30000€)*100% =17 %
3 % 2100 4500 15 %
4 % 2800 3800 12 %

Ottamalla lainaa saat siis selvästi paremman tuoton sijoitusasuntoon sijoittamallesi omalle pääomalle! Rahoituksessa ja laskentatoimessa tätä kutsutaan vieraan pääoman vipuvaikutukseksi ja sanomalehdissä velkavivun käyttämiseksi.

Velkavipu toimii samalla tapaa aina, kun voit saada sijoittamallesi rahasummalle maksamaasi lainankorkoa paremman tuoton.

Asuntosijoittaminen sisältää myös riskejä

Ilmaista lounasta ei ole — eikä riskittömälle sijoitukselle saa tuottoa. Asuntosijoittajan suurimmat riskit liittyvät asunnon vuokraamiseen.

Luotettavan vuokralaisen löytäminen ei ole aina helppoa. Kun vuokrat jäävät maksamatta, jää sijoitusasunnon tuotto laskelmia alhaisemmaksi.

Toisinaan asunnon houkuttelevuuteen vuokralaisten silmissä vaikuttavat myös omistajasta riippumattomat tekijät: naapuriin muuttanut häirikkö saa vuokralaiset helposti kaikkoamaan asunnosta.

Kuitenkin asuntosijoittajan kannattaa aina vuokrata asunto, sillä pelkkään arvonnousuun luottavalta sijoittajalta jää suuri osa sijoituksen tuotosta saamatta. Lisäksi jatkuvat vuokratulot ovat tärkeitä sijoitusasuntoon liittyvän lainan lyhentämisen kannalta — kun vuokraat asunnon, auttavat vuokralaiset sinua vaurastumaan lyhentämällä asuntolainaa puolestasi!. Siksi asuntosijoittaminen kannattaa!

Tutustu myös artikkeliin ”Asuntosijoittaja voi itse vaikuttaa sijoituksen tuottoon!

Yksi kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *