Sijoitusasunnon tuottoon voi itse vaikuttaa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sijoittajan saama tuotto ja sijoituskohteen riski liittyvät aina toisiinsa. Jos sijoituskohteen tuotto on vakaa, on sijoittajan saama tuotto yleensä alhainen. Jos sijoituksen arvo ja tuotto vaihtelevat, haluaa sijoittaja sijoitukselleen korkeamman tuoton.

Sijoitusasunto voi kuitenkin tuoda hyvää tuottoa matalalla riskillä.


Tavallisesti sijoittaja ei voi lainkaan vaikuttaa sijoituksensa tuottoon. Jos ostat esimerkiksi pörssiyhtiön osakkeita, ei sinulla piensijoittajana ole minkäänlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa yhtiön toimintaan.

Mahdollisuutesi kehittää yhtiötä ovat olemattomat, ellet kykene hankkimaan useiden prosenttien osuutta yrityksen osakekannasta. Se onnistuu vain Warren Buffetin tai Björn Wahlroosin kaltaisilta suursijoittajilta.

Sinun täytyy vain luottaa siihen, että yrityksen johto tekee parhaansa yrityksen menestyksen eteen. Jos johto ei kykene vakuuttamaan sinua, voit ainoastaan myydä osakkeesi pörssissä.

Sama koskee useimpia muitakin sijoituskohteita. Jos sijoitat korkomarkkinoille, sijoituksen tuotto vaihtelee yleisen korkotason mukaan. Kun markkinakorko nousee, sijoituksesi arvo laskee — etkä voi asialle mitään.

Asuntosijoittajan vaikutusmahdollisuudet ovat hyvät

Jos haet osakemarkkinoita parempaa tuottoa, kannattaa sinun harkita sijoituskohteita, joiden arvoon voit itse vaikuttaa. Tällöin sijoitusasunto on erinomainen vaihtoehto.

Sijoitusasunnon ostajalla on paljon osake- ja korkosijoittajaa paremmat mahdollisuudet vaikuttaa sijoituksen

  • tuottoon
  • riskiin.

Sen vuoksi sijoitusasunto on usein erittäin kannattava valinta sijoituskohteeksi. Lisäksi asuntolainaan liittyvät veroedut ja pankkien tarjoama lainaraha tekevät asuntosijoittamisesta entistäkin tuottavampaa.
.

Asuntosijoituksen tuoton parantaminen

Asuntosijoituksen tuotto muodostuu vuosien mittaan kahdesta osasta:

  • sijoitusasunnon arvonnoususta
  • sijoitusasunnon vuokratuotosta

Arvonnousu ja asunnon vuokratuotto riippuvat tietysti osaksi asioista, joihin et voi itse vaikuttaa. Näitä ovat esimerkiksi suhdannevaihtelut ja alueen työllisyystilanteen kehittyminen. Asunnon arvo saattaa nousta tai laskea myös kaavoituksen tai joukkoliikenneratkaisujen myötä.

Suuri osa asuntosijoituksen tuotosta riippuu kuitenkin sinusta itsestäsi. Jos olet esimerkiksi onnistunut ostamaan asunnon hyvältä alueelta poikkeuksellisen edullisesti, tuottaa normaali markkinavuokrakin sijoitetulle pääomalle tavallista korkeamman tuoton.

Sijoitusasunnon omistajana voit myös parantaa asunnon kuntoa — onnistunut remontti parantaa aina asunnon viihtyisyyttä. Silloin vuokra-asunnon etsijät ja oman asunnon ostajat ovat valmiita maksamaan asunnostasi tavallista enemmän.

Asuntomarkkinat ja tehokkuus

Osakemarkkinoiden kohdalla puhutaan paljon markkinoiden tehokkuudesta. Tehokkailla markkinoilla kaikki sijoituskohteen arvoon vaikuttava tieto on markkinoiden tasapuolisessa käytössä. Siksi esimerkiksi pörssiosakkeen tämänhetkisen markkinahinnan ajatellaan olevan paras mahdollinen arvio osakkeen todellisesta arvosta.

Asuntomarkkinat taas eivät todennäköisesti ole tehokkaita: asuntojen ostajilla ja myyjillä ei ole käytettävissään yhtä paljon tietoa asunnoista ja niiden arvoon vaikuttavista tekijöistä kuin osakesijoittajilla.

Siksi on mahdollista, että asuntokaupat sovitaan joko ”liian halpaan” tai ”liian kalliiseen” hintaan. Tämän vuoksi asuntomarkkinoita tiiviisti seuraava asuntosijoittaja voi onnistua tekemään erinomaiset kaupat — hän saattaa olla paljon omaa kotiaan myyvää asunnomistajaa paremmin perillä asuntojen hintakehitystä.

Valokuvassa keskieurooppalainen linna.

Vuokralaisen valinta pienentää riskiä

Kun valitset sijoitusasunnon vuokralaisen huolella, voit merkittävästi pienentää asuntosijoitukseen liittyviä riskejä. Riskeistä suurimmat liittyvät vuokralaisen maksukykyyn ja vaihtuvuuteen.

Jos vuokralaisen tulotaso on alhainen, pienetkin muutokset hänen elämäntilanteessaan voivat vaikeuttaa vuokranmaksua. Silloin alkaa helposti kertyä vuokrarästejä, tai vuokralainen alkaa etsiä edullisempaa asuntoa..

Vuokranantajana voit kysyä asunnosta kiinnostuneen työtilannetta ja palkan suuruutta. Vasta vuokrasopimuksen tekovaiheessa voit pyytää palkkatodistusta sen varmistamiseksi, että saamasi tiedot pitävät paikkansa.

Lisäksi sinun kannattaa ehdottomasti tarkastaa vuokralaisen luottotiedot. Luottotietonsa menettänyt saattaa nimittäin myös jatkossa suhtautua raha-asioiden hoitamiseen leväperäisesti.

Omistatko sijoitusasunnon? Kerro kokemuksistasi, niin lukijat voivat oppia niistä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *