Sähkön hinta ja sähkösopimuksen kilpailuttaminen

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sähkön hinta vaihtelee jatkuvasti energiantuotannon ja -kysynnän mukaan. Lisäksi sähkön tukkuhintaan vaikuttaa esimerkiksi päästökauppa. Kuluttajan maksamaan hinta on aina tukkuhintaa korkeampi.

Nord Pool on pohjoismainen markkinapaikka

Pohjoismaissa sähkön tukkuhinnan muodostumisen kannalta tärkein markkinapaikka on sähköpörssi Nord Pool. Nord Pool on raaka-ainepörssi, eli siellä käydään kauppaa osakkeiden sijaan hyödykkeellä, sähköllä.

Nord Poolissa kauppaa käydään kolmella toisiinsa liittyvällä sähkömarkkinalla:

  • Päivän hinta määräytyy spot-markkinoilla.
  • johdanaismarkkinoilla käydään kauppaa futuureilla, termiineillä ja optioilla.
  • Tasesähkömarkkinat koskevat seuravaa päivää.

Spot-markkinat ja johdannaismarkkinat ovat Nord Poolin tärkeimmät
markkinat. Nord Poolin spot-markkina on Euroopan johtava energiammarkkina, jossa kauppaa käyvät voimalaitoksia omistavat sähköntuottajat, sähkön vähittäismyjät ja suuret teollisuuslaitokset. Spot-markkinoilla sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Johdannaismarkkinoiden avulla yritykset voivat suojautua riskeiltä ja tehdä liiketoiminnastaan ennustettavaa. Johdannaisten avulla ne voivat ostaa ja myydä sähköä tiettyyn hintaan tiettynä aikana tulevaisuudessa. Siten yritykset voivat suunnitella tulonsa ja menonsa luotettavasti myös pidemmällä aikajänteellä.

Luonnonolot vaikuttavat tukkuhintaan

Vesivoima on Pohjoismaissa tärkeä sähköntuotannon lähde. Sen vuoksi sadetilanne ja vesivarantojen suuruus on perinteisesti vaikuttanut sähkön tukkuhintaan. Normaalina vesivuotena Pohjoismaiden sähköntuotantokapasiteetti on riittänyt kattamaan kysynnän.

Kuitenkin sähkönkulutus on noussut voimakkaasti viime vuosina. Sen vuoksi sähköntuotannossa joudutaan ajoittain käyttämään tavallista enemmän kivihiileen, öljyyn ja maakaasuun perustuvaa tuotantoa. Ei siis ihme, että sähkön tukkuhinta on noussut on noussut viime vuosina.

Perinteisesti säätila on vaikuttanut Pohjoismaissa sähkön hintaan —
runsaat sateet ovat tae vesivoiman saatavuudesta, mikä alentaa sähkön tukkuhintaa. Tämän yhteyden on jo jonkun vuoden ajan arveltu heikentyvän tulevaisuudessa.

Kuluttajahinta muodostuu useista tekijöistä

Sähkön tukkuhinta on vain yksi tekijä sähkön kuluttajahinnan määräytymisessä. Kuluttajan maksamaan sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat:

  • ostetun sähkön laatu (tuulisähkö, vesisähkö, ydinsähkö…)
  • sähkön toimittaja
  • sähkön tukkuhinta
  • sähkön siirtomaksu.

Koska sähkön hintaan vaikuttaa näin moni tekijä, on edullisten sähkösopimusten vaikutus asiakkaan lopulta maksamaan hintaan rajallinen.

Esimerkiksi sähkön siirtohinta on merkittävä osa kuukauden sähkölaskua, eikä sen suuruus rippu sähkön toimittajasta tai sähkösopimuksen kilpailuttamisesta. Tämä on jäänyt huomaamatta monilta, jotka ovat vaihtaneet puhelinmyyjän tarjoamaan edulliseen sähkösopimukseen.

Sähkön siirto on aina ostettava paikalliselta verkkopalveluyhtiöltä. Vaikka sähkömarkkinat on vapautettu kilpailulle, siirtopalvelut jätettiin kilpailun ulkopuolelle. Kyseessä on taloustieteen termein ns. luonnollinen monopoli: samalle alueelle ei kannata rakentaa kilpailevia jakeluverkkoja.

Toinen pysyvä tekijä on sähkön perusmaksu. Yleensä sähkösopimukseen sisältyy kuukausittainen perusmaksu, joka on maksettava riippumatta sähkön todellisesta kulutuksesta. Perusmaksun avulla sähköntuottajat ja -jakelijat kykenevät huolehtimaan tarvittavan infrastruktuurin ylläpidosta ja kehittämisestä.

Kilpailuta sähkösopimus yhdellä sivustolla

Mikäli haluat päästä helpolla, kannattaa sinun käyttää Kilpailuttaja.fi-palvelua, jonka avulla voit kilpailuttaa sähkösopimuksen yhdellä sivulla! Näin säästät paitsi rahaa, myös eri sähköyhtiöiden tarjouspyyntölomakkeiden täyttämisen vaivan!

Oletko sinä kilpailuttanut sähkösopimuksesi? Oletko tyytyväinen uuteen sähkösopimukseen?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *