Parhaat talousvinkit – 15 yksinkertaista neuvoa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...

Yksinkertaisuus on valttia myös taloudenpidossa. Kun noudatat seuraavaa 25 yksinkertaista neuvoa, myös sinä vaurastut vähitellen. Olipa tavoitteesi ensimmäisen miljoonan kokoaminen, rahahuolilta välttyminen tai lainakierteestä selviäminen, pätevät seuraavat ohjeet aina. Sinäkin voit saada taloutesi järjestykseen!

1. Hanki taitojasi vastaava työ ja palkka

Vaurastumisen lähtökohtana on aina se, että saat työpanoksestasi asianmukaisen korvauksen. Ota selvää alan palkkatasosta, niin tiedät voitko ansaita jonkun toisen työnantajan palveluksessa enemmän.

Pienetkin erot palkassa kasautuvat vuosikymmenien varrella, koska kykenet säästämään pienestä palkasta vähemmän kuin suuresta palkasta. Jos taas kulutat koko tämänhetkisen palkan, on sinun ensiksi opeteltava säästäväisemmäksi.


2. Hanki palkankorotus

Palkankorotus on usein helpoin tapa parantaa tulotasoasi. Jos olet ollut työpaikassasi jo pidempään, olet kenties jäänyt palkkakehityksessä jälkeen uudemmista tulokkaista.

Siksi sinun on syytä valmistautua seuraavaan kehityskeskusteluun huolella: ole valmis perustelemaan esimiehellesi, miksi ansaitset tavallista suuremman palkankorotuksen.

Älä ainakaan jää odottamaan indeksikorotuksia!

3. Kuluta vähemmän, kuin mitä ansaitset

Vaurastumisen salaisuus on yksinkertainen: sinun on kulutettava vain osa tuloistasi. Tulojen ja kulutuksen erotus nimittäin muodostaa säästösi, eikä tässäkään suhteessa kannata luottaa loton kaltaisiin onnenpotkuihin.

Pienennä siksi kulutustasi ensi tilassa. Kun olet saanut taloutesi järjestykseen, on sinun taas helppo nostaa kulutustasi.

4. Aloita säästäminen

Säästäminen tarkoittaa rahan laittamista syrjään myöhempää kulutusta varten. Jokainen tulevaisuutta ajatteleva ihminen varmasti on säästänyt pienempiä tai suurempia hankintoja varten.

Jos taas tavoitteenasi on tietyn ostoksen sijaan taloudellinen riippumattomuus ja vauraus, kannattaa sinun sitäkin suuremmalla syyllä alkaa säästää mahdollisimman suuri osa tuloistasi.

Aloita siksi säästäminen jo tänään!

5. Tee säästösopimus pankin kanssa

Säästäminen on helpointa, jos et ehdi edes nähdä rahaa tililläsi. Omasta palkastani menee aina tietty osuus syrjään heti palkkapäivänä.

Sen ansiosta en vahingossa tuhlaa tilillä olevaa rahaa esimerkiksi ravintolassa tai vaikkapa kirjakaupassa. Jos raha olisi tavallisella pankkitililläni, saattaisin huomaamattani kuluttaa sen.

Säästösopimus suojaa säästöni hetkellisiltä hairahduksiltani.

Säästösopimus on usein helppo tehdä verkkopankissa. Todennäköisesti sinunkin pankkisi tarjoaa tämän mahdollisuuden — tarkasta asia verkkopankistasi ensi tilassa!

6. Lopeta säästäminen ja ryhdy sijoittamaan

Säästämisen ja sijoittamisen välinen ero on hiuksenhieno. Kuitenkin rahan makuuttaminen pankkitilillä on varma tapa estää vaurastuminen — pankkisäästöille maksettava korko ei nimittäin korvaa edes inflaatiota.

Sen vuoksi sinun on sijoitettava säästösi tuottavammin. Parhaiten sijoitukset tuottavat osakemarkkinoilla, joilta saat keskimäärin viitisen prosenttia pankkitiliä paremnan tuoton säästöillesi.

7. Hajauta sijoituksesi, äläkä pelaa osakkeilla

Pitkällä tähtäimellä on parasta hajauttaa osakesalkku mahdollisimman moniin osakkeisiin. Tämä ei alenna osakesalkun tuottoa, mutta pienentää salkun arvon heilahtelua suhdanteiden vaihdellessa.

Mitä useamman yrityksen osakkeita salkussasi on, sitä paremmin sijoituksesi on hajautettu. Helpoimmin hajauttaminen onnistuu, kun sijoitat rahasi johonkin maailmanlaajuisesti sijoittavaan osakerahastoon.

8. Etsi rahasto, jonka kulut ovat mahdollisimman alhaiset

Maailma on täynnä erilaisia osakerahastoja. Niiden välillä aloittelevan sijoittajan on vaikea tehdä valintaa: pankit ja rahastoyhtiöt kehuvat aina omia tuotteitaan.

Sen vuoksi sinun kannattaa kiinnittää huomiota ainoastaan rahaston hallinto- ja merkintäkuluihin. Sijoita rahastoon, jonka kulut ovat alhaisimmat.

Yleensä kulut ovat alhaisimpia ns. indeksirahastoilla. Niiden hallinnointi on pankille helppoa ja halpaa — siksi ne ovat myös sijoittajalle halvin tapa hajauttaa varallisuus eri osakkeisiin.

Valitettavasti pankkisi ei todennäköisesti suosittele sinulle indeksirahastoja. Sen vuoksi sinun on oltava oma-aloitteinen, ja tutustuttava eri pankkien ja pankkiiriliikkeiden rahastovalikoimiin.

9. Maksa lainat nopeasti takaisin

Mikään ei hidasta vaurastumista yhtä varmasti kuin liian suurien luottojen, niiden lyhennysten ja korkojen kanssa kamppaileminen. Ne estävät sekä säästämisen, sijoittamisen että kuluttamisen.

Siksi maksa lainat ensi tilassa pois.

Tässä kannattaa tietysti lyhentää ensiksi korkeakorkoisimpia lainoja. Jos sinulla on pikavippejä, huolehdi niistä ensiksi. Jos sinulla on kulutusluottoja, huolehdi niistä seuraavaksi. Vasta näiden jälkeen kannattaa sinun nopeuttaa opinto- tai asuntolainan maksamista.

10. Hanki omistusasunto

Omistusasunnon hankkiminen on mainio tapa vaurastua vähitellen. Tähän vaiheeseen en ole itse vielä ehtinyt. Nyt kun olen onnistunut hankkimaan itselleni aikaisempaa paremman koulutuksen, työpaikan ja tulotason alkaa myös omistusasunnon hankkiminen olla realistinen vaihtoehto.


11. Karsi arkisia pieniä menoja

Pienet arkiset kulut muodostavat usein suuren osan juoksevista menoista. Kahvi, olut tai iltapäivälehdet eivät kenties tunnu suurilta kertamenoilta, mutta niistä kertyy vuoden mittaan pitkä penni.

Jos olisitkin sijoittanut nämä pienet menot tuottavasti, olisi taloudellinen riippumattomuutesi taas asekeleen lähempänä.

12. Pidä kirjaa menoistasi

Kovin harva pitää kirjaa omista tuloistaan ja menoistaan. Kuitenkin kirjanpito auttaisi sinuakin hahmottamaan paremmin, mihin rahasi oikein menevät.

Vasta sen jälkeen tiedät, paljonko voit säästää eri menoja karsimalla. Siksi kirjanpito on erinomainen alku pitkäjänteiselle vaurastumiselle.

13. Budjetoi tulot ja menot

Kirjanpidon jälkeen on luontevaa siirtyä myös budjetoimaan omat tulot ja menot. Yksinkertainen henkilökohtainen tulo- ja menoarvio syntyy varmasti kynällä ja paperilla.

Taulukkolaskentaohjelman käyttö varmasti helpottaa vähänkin suuremman henkilökohtaisen budjetin rakentamista ja seuraamista.

14. Pidä huolta verovähennyksistä

Nykyään suurin osa suomalaisista saa valmiiksi tehdyn veroehdotuksen. Enää kovin harva vaivautuu tarkistamaan verotuksen tietoja.

Sinun kannattaa kuitenkin ehdottomasti edelleen kerätä talteen erilaisia kuitteja, joiden perusteella voit saada verovähennyksiä. Verovähennysten hyödyntäminen ei ole veronkiertoa — ne auttavat rakentamaan tehokasta verotusta.

15. Suosi julkisia palveluita

Moni hyvätuloinen väheksyy julkisia palveluita aivan turhaan. Itse olen saanut tavanomaisiin terveyden ongelmiini aina hyvää palvelua julkisen sektorin terveydenhuollolta.

Kunnallisella terveysasemalla asioiminen on säästänyt minulle pitkän pennin vuosien varrella. Erityisesti tämä pitää paikkansa hammashoidon kohdalla!

Jäikö suosikkivinkkisi mainitsematta? Jätä vinkkisi kommenttilaatikkoon, niin muutkin hyötyvät kokemuksistasi!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *