Kannattaako asunto antaa kiinteistönvälittäjän välitettäväksi?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Jokin aika sitten minulta pyydettiin asunnon myyntiä koskevia neuvoja. Ystäväni ei nimittäin uskonut kiinteistönvälittäjien väitteitä siitä, että asunnon myynti on parasta jättää ammattilaisen hoidettavaksi.

Asunnon myyntiä suunnitteleva ystäväni hämmästeli kiinteistönvälittäjien kovia palkkioita. Muutama prosentti vaikkapa pääkaupunkiseudulla sijaitsevan kaksion tai kolmion kauppahinnasta nimittäin tekee helposti parin, kolmen kuukauden nettotuloja vastaavan summan.

Viiden, kuuden tonnin rahamäärälle varmasti jokainen meistä keksisi mieluisia kulutustapoja. Tuolla summalla lähtisi helposti esimerkiksi pidemmälle ulkomaanmatkalle ja nauttisi keskitalven auringosta Karibialla. Houkutteleva vaihtoehto, eikö totta?

Kiinteistönvälittäjät kehuvat itseään

Kiinteistönvälittäjät tietysti kehuvat omia palveluitaan ja keksivät hyviä perusteluita perimilleen kalliille välityspalkkioille.

Esimerkiksi Huoneistokeskus käyttää verkkosivuillaan runsaasti sivutilaa vakuutellakseen lukijoita siitä, että välityspalkkion maksaminen kannattaa.

Huoneistokeskuksen pääväitteen mukaan asunnon myyjän ei kannata tehdä päätöstään pelkästään kiinteistönvälittäjän perimän välityspalkkion suuruuden tai pienuuden perusteella.

Välityspalkkion suuruutta tärkeämpää Huoneistokeskuksen mukaan on, jääkö asunnon myyjälle välityspalkkion (ja kenties verojen) jälkeen enemmän rahaa tilille kuin asuntoa itse myydessä.

Tämä tietysti pitää paikkansa. Valitettavasti asunnon myyjän on mahdotonta tietää edes kaupan syntymisen jälkeen, kannattiko asunto antaa välittäjälle vai ei.
Valokuvassa kiinteistönvälittäjä

Kiinteistönvälittäjän salattu tieto

Kiinteistönvälittäjien mukaan heillä on hallussaan yksittäistä asunnon myyjää enemmän tietoa asuntojen hinnoista, tarjonnasta ja kysynnästä.

Tämä varmasti pitää paikkansa.

Kuitenkin tilanne on muuttunut viime vuosina asuntoa itse myyvän eduksi. Verkon asuntoportaalit kertovat nopeasti, paljonko eri alueilla sijaitsevista asunnoista pyydetään.

Seuraavat sivustot kertovat nopeasti tämänhetkisen tilanteen asuntomarkkinoilla:

Pyyntihinta ei tietenkään kerro kaikkea. Onneksi kuka tahansa meistä pääsee käsiksi viimeisen puolivuotiskauden aikana tehtyihin suurten kiinteistönvälittäjien kauppoja koskeviin hintatietoihin julisen Asuntojen hintatiedot -verkkopalvelun avulla.

Sen avulla pysyy hyvin perillä hintakehityksestä alueilla, joilla kauppaa käydään suhteellisen säännöllisesti.

Valitettavasti palvelun antamat tiedot asuntojen kunnosta ovat varsin ympäripyöreitä. Niiden perusteella on melko hankala arvioida asunnon kunnon vaikutusta kauppahintaan. Asuntojen kuntotieto taitaakin olla ainoa merkittävä asuntomarkkinoita lisätieto, joka kiinteistönvälittäjällä on käytettävissään.

On siis ainakin periaatteessa mahdollista, että kiinteistönvälittäjä kykenee tekemään asunnon markkina-arvosta asunnon myyjää tarkemman hinta-arvion.

Oikeaan osunut hinta-arvio taas on monella tapaa hyödyllinen. Se auttaa asunnon myyjää suunnittelemaan asuntokaupat ja niiden edellyttämät rahoitusjärjestelyt etukäteen.

Lisäksi hyvä hinta-arvio auttaa myymään asunnon nopeasti.

Kiinteistönvälittäjä haluaa provisionsa helpolla

Kiinteistönvälittäjällä on siis ainakin hiukan asunnon myyjää enemmän tietoa markkinatilanteesta. Mutta kannattaako kiinteistönvälittäjän oikeasti ponnistella saadakseen asunnon myytyä parhaaseen mahdolliseen hintaan?

Kiinteistönvälittäjät vetoavat yleensä siihen, että prosentttiperusteinen välityspalkkio saa heidät ponnistelemaan asunnon myyjän hyväksi.

Käytännössä tämä on enemmän kuin kyseenalaista.

Kiinteistönvälittäjän kannattaa nimittäin myydä asunto parasta hintaa edullisemmalla. Kiinteistönvälittäjän kannalta on nimittäin melko lailla sama, myykö hän asunnon 200 000 eurolla vai 210 000 eurolla.

Kymppitonnin ero kauppahinnassa on asunnon myyjän kannalta merkittävä rahasumma, jonka eteen hän olisi itse valmis ponnistelemaan kenties pitkäänkin.

Välittäjän kannalta tilanne on toinen, välityspalkkiossa on näet vain parisataa euroa eroa. Sen vuoksi moni kiinteistönvälittäjä suosittelisi asunnon myyntiä tällä alhaisemmalla hinnalla saadakseen provisionsa varmistettua.

Kiinteistönvälittäjän avulla pääset itse helpommalla

Jos kiinnität huomiota pelkästään asuntokaupan tuottoon, saattaa hyvinkin olla fiksua huolehtia itse koko asuntokaupasta.

Tämä vaatii tietysti hiukan asuntokaupan lainsäädäntöön perehtymistä: lain noudattaminen ei nimittäin onnistu pelkkää maalaisjärkeä käyttämällä. Kiinteistönvälittäjän käyttäminen auttaa ainakin paperiasioiden lainmukaisesta toteuttamisesta.

Oletko antanut asuntokaupat kiinteistönvälittäjän hoidettavaksi? Kannattiko mielestäsi välityspalkkion maksaminen, vai olisitko saanut itse asunnon myytyä parempaan hintaan?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *