Sijoita itseesi — se kannattaa!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sana sijoittaminen tuo varmasti useimpien mieleen osakemarkkinat, säästötilit, henkivakuutukset ja sijoitusasunnot. Osakemarkkinat tuovat suurta tuottoa, sijoitusasunnot taas tuovat omistajalleen vakaita tuottoja vuodesta toiseen.

Toisinaan kannattaa kuitenkin sijoittaa itseensä — itseensä sijoittaminen voi nimittäin loppujen lopuksi osoittautua parhaaksi mahdolliseksi sijoitukseksi.

Kulutus ei ole sijoittamista

Usein ihmiset perustelevat itselleen suomia hemmotteluhoitoja, uusia digitaalisia ihmevekottimia ja ravintolaillallisia sillä, että kyseessä on sijoitus itseen. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, kyse on silkasta kulutuksesta.

Taloustieteen käsitteistössä tehdään selvä ero kulutuksen ja investoinnin (eli sijoittamisen) välillä. Investointi tarkoittaa nykyisestä kulutuksesta luopumista, jotta tulevaisuudessa voitaisiin investoinnin tuotolla saavuttaa korkeampi kulutustaso.

Kuvassa iloinen tyttö.

Eli silloin sijoitat itseesi, kun

  • luovut nykyisestä kulutuksesta ja
  • hankit inhimmillistä pääomaa
  • jonka avulla ansaitset tulevaisuudessa enemmän rahaa.

Avain itseensä sijoittamisessa löytyy inhimillisen pääoman hankkimisesta. Sinun on koulutettava itseäsi tavalla, jonka avulla voit myöhemmin tienata nykyistä enemmän rahaa.

Nostaako koulutus palkkaasi tarpeeksi?

Taloudellisesti ajatteleva ihminen, vaikkapa työelämässä oleva aikuinen tekee tietysti kannattavuuslaskelmia ennen lisäkoulutuksen hankkimista.

Kannattavuuslaskelmassa pitää ottaa huomioon, paljonko koulutus maksaa. Tämä ei välttämättä tarkoita kurssimaksuja, sillä esimerkiksi virkavapaus tai koulutusvapaa sinällään tarkoittaa luopumista palkkatuloista. Silloin koulutuksen hinnaksi on laskettava kurssimaksujen lisäksi menetetty palkkatulo.

Seuraavaksi on laskettava, paljonko koulutuksesta tulee rahallista hyötyä. Saatko työnantajalta lisäkoulutuksen jälkeen palkankorotuksen? Tuleeko sinusta muiden työnantajien silmissä selvästi aikaisempaa houkuttelevampi työnhakija?

Palkankorotuksen vaikutus on tietysti aivan erilainen sen mukaan, oletko 25-vuotias, 40-vuotias vai peräti 50-vuotias. Vaikka viisikymppinen saisi uuden koulutuksen myötä suurenkin palkankorotuksen, ei hän välttämättä ehdi tienata jäljellä olevina työvuosinaan takaisin koulutukseen uhraamiaan rahoja.

Sen sijaan nuorempi ihminen ehtii tienata vuosikymmenien ajan aikaisempaa korkeampaa palkkaa. Silloin sama koulutus voi olla huomattavan tuottoisa sijoitus.

Koulutus kulutuksena

Valitettavasti usein huolelliset laskelmat paljastavat, että koulutuksesta ei saa riittävää hyötyä. Silloin on parempi jättää ainakin tuo nimenomainen koulutus väliin — parempiakin ideoita varmasti löytyy.

Toisaalta viisikymppinenkin voi pitää uutta koulutusta fiksuna tekona. Silloin hän ei pidäkään tärkeimpänä koulutuksen hyötynä aikaisempaa korkeampaa palkkaa, vaan pikemminkin koulutuksen tuottamaa mielihyvää, oppimisen iloa ja uusien asioiden omaksumisen nautintoa.

Nuo kaikki ovat arvokkaita asioita ja varmasti erinomaisia perusteluita hankkia uutta koulutusta. Silloin kyse ei kuitenkaan ole investoinnista itseensä, vaan pikemminkin kulutuksesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *