Kannattaako aikuisena opiskella lisää?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Elinikäisen oppimisen tärkeydestä on puhuttu jo vuosia. Mutta kannattaako uuden tutkinnon suorittaminen aikuisiällä rahamääräisesti mitattuna?

Tietenkään koulutuksen hyötyä ei voi mitata pelkästään rahassa. Lisäksi monet opiskelevat uusia asioita ja hankkivat uusia taitoja pelkästään sen vuoksi, että pitävät oppimisesta.

Osa taas päätyy vaihtamaan alaa aivan muun syyn kuin rahan takia, kun vanha ala ei enää tunnu tyydyttävältä tai palkitsevalta. Silloin monet päätyvät opiskelemaan jotain käytännönläheistä alaa: puutarhuriksi, lähihoitajaksi tai vaikkapa lastentarhan opettajaksi.

Rahoituksen opinnot johtavat usein hyväpalkkaiseen työhön.

Kuva: LifeSupercharger / Flickr.

Jos kuitenkin haluat tienata enemmän rahaa…

Jos raha on tärkein motivaatiosi uudelle alalle lähtemiseksi, kannattaa sinun tehdä edes karkeita laskelmia uuden koulutuksen tuotoista ja kustannuksista.

Vain siten voit muodostaa edes jossain määrin realistisen kuvan uuden tutkinnon suorittamisen nettohyödystä. Pelkkä uuden koulutuksen mahdollisesti tuoma palkankorotus ei vielä kerro, kannattiko koulutus taloudellisessa mielessä.

Menetät koulunkäyntiin uhratun ajan palkkatulot

Usein koulutuksesta aiheutuvat välittömät kustannukset ovat Suomessa pieniä. Opiskelu on yleensä ilmaista, ja tarvittavat kurssikirjatkin voi lainata kirjastosta.

Kuitenkin opiskelulla on aina vaihtoehtoiskustannus: jos olisit ollut opiskeluun käyttämäsi ajan töissä, olisit tienannut sinä aikana kenties suurenkin summan rahaa.

Sen takia opiskelun kustannuksiksi pitää laskea kahden vuoden menetetyt palkkatulot. Jos opiskeluun menee vuosi aikaa, on opiskelun kustannus ainakin yhden vuoden palkan verran.

Vaikka itse opiskelu onkin maksutonta, aiheutuu aikuisopiskelijalle opinnoista helposti suuria vaihtoehtoiskustannuksia.

Nouseeko palkka uuden koulutuksen myötä?

Kustannusten jälkeen voit kiinnittää katseen koulutuksen tuottoihin.

  • Tuoko koulutus palkankorotuksen?
  • Pääsetkö entistä parempaan työpaikkaan?
  • Saatko aikaisempaa vaativampia työtehtäviä?

Usein pelkkä koulutus ei riitä tuomaan sinulle palkankorotusta. Vaikka oppisit mielestäsi arvokkaita asioita, ei uusi oppi välttämättä paranna tehokkuuttasi työntekijänä: diplomi-insinöörin palkka tuskin nousee, vaikka hän suorittaisi teologian maisterin tutkinnon.

Uusi koulutus voi tietysti avata sinulle uusia uranäkymiä uuden työnantajan palveluksessa. Valitettavasti keski-ikäisenä tai vielä varttuneempana opiskelevan voi olla vaikeaa työllistyä täysin uudelle, aikaisemmasta urasta poikkeavalle alalle edes uuden tutkinnon kautta.

Toisinaan työllistyminen uudella alalla kuitenkin onnistuu — ainakin itselleni uusi koulutus avasi uusia polkuja, jotka tuskin olisivat avautuneet ilman uutta oppia. Joskus uusi oppi taas avaa mahdollisuuksia vanhassa työpaikassa, kun uusi osaaminen mahdollistaa aikaisempaa vaativammissa työtehtävissä toimimisen.

Tulevaisuus on aina epävarma

Valitettavasti tulevaisuus on aina epävarmaa. Uuden koulutuksen tuottoa on hankala arvioida etukäteen: 50-vuotiaana ekonomiksi tai juristiksi valmistuneen työllistyminen voi olla epävarmaa, eikä vastavalmistunut välttämättä pääsee niihin parhaisiin työpaikkoihin.

Tämän lisäksi sinun on syytä ottaa laskelmissasi huomioon ikäsi: jos menetät nyt kahden vuoden palkan, saatko työurasi jäljellä olevana aikana tienattua takaisin tätä summaa vastaavan summan palkankorotuksina? Entäpä jos palkankorotus jää vain puoleen toivomastasi? Entä jos uutta, parempaa työpaikkaa ei löydy lainkaan?

Kolmas huomioitava seikka koskee rahan arvon alenemista. Opinnoista syntyy kustannuksia nyt, mutta tuotot saat vasta vuosien kuluttua – aikana, jolloin rahan arvo on heikentynyt nykyisestä. Silloin opintojen nettonykyarvo saattaakin muodostua miinusmerkkiseksi.

Kenties raha ei kuitenkaan ole tärkein asia, johon päätös kannattaa perustaa. Monet, kenties useimmat, ihmiset pitävät uusien asioiden oppimisesta kokemuksena. Silloin opiskelu kannattaa, vaikka pelkästään taloudellisiin näkökulmiin perustuva laskelmointi johtaisi päinvastaiseen tulokseen.

Oletko harkinnut toisen tutkinnon suorittamista? Tai oletko jo päättänyt ryhtyä opiskelemaan aikuisiällä? Kerro kokemuksistasi!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *