Pienistä säästöjen puroista kasvaa suuri virta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vanhemmillani oli tapana kerätä taskunpohjalta ja lompakosta pienet kolikot valtavaan säästöpossuun. Parin vuoden välein he tyhjensivät siihen mennessä useita kiloja metallirahaa sisuksiinsa keränneen, hyvin lihotetun porsaan.

Vanhemmilla rahat riittivät aina mukavaan viikon tai kahden mittaiseen ulkomaanmatkaan. Itse olen siirtynyt lähes täysin muovirahan varaan. Sen takia vanhempieni säästökikka ei toimi minulle suoraan.

Sama idea on kuitenkin tutun latte-efektin taustalla: voit pienentää kulutusta pienillä summilla vaikka päivittäin. Vuosien varrella näin säästyneistä kolikoista kertyy väistämättä suuri summa rahaa.

Säästä pienet tulovirrat

Muutama päivä sitten tein omasta rahankäytöstäni laskelman, jonka perusteella minun on vaikea saada aikaan merkittäviä säästöjä mistään tietystä menosta luopumalla. Siksi

Kenties sinullakaan ei ole helposti tunnistettavia pieniä rahareikiä, jotka olisi helppo tukkia. Silloin on parasta etsiä uusia pieniä rahavirtoja, joiden avulla voit alkaa täyttää säästöpossuasi. Pienistäkin virroista kertyy huomaamatta isoja potteja.

Valokuvassa puro Tatra-vuoristossa.

Parempi suunnitelma on tietysti pienten rahavirtojen osoittaminen esimerkiksi rahastosäästämiseen – silloin sijoituksesi kasvaa korkoa toisin kuin säästöpossussa tai ylellisyyshankintoihin käytettynä.

Isovanhempani toimivat 1950- ja 1960-luvuilla täysin päinvastoin. Isoisän opettajanvirasta tulleet palkkatulot menivät normaaliin elämään, silloin tällöin kohdalle sattuneet ylimääräiset tulot menivät matkusteluun. Ei ihme, että isovanhemmilta ei juuri jäänyt jälkipolville säästöjä.

Matkustelukin voi tietysti olla investointi hyvinvointiin ja tulevaisuuteen. Kuitenkin useimmiten kyse on pelkästä kulutuksesta. Siinäkään ei tietysti ole mitään pahaa, jos oma talous on muuten mallillaan.

Palkkatulot elämään, sivutulot sijoituksiin

Entäpä jos päättäisitkin sijoittaa jatkossa kaikki sivutulosi johonkin tuottavaan sijoitukseen? Silloin pienetkin säännölliset sivutulot tuottaisivat sinulle sievoisen sijoitusvarallisuuden parinkymmenen vuoden kuluessa.

Vaikkapa 100 tai 200 euron kuukausittainen säästösumma ei juuri tuntuisi keskituloisen ansioissa. Kuitenkin sen avulla olisi helppo kerätä vaikkapa

  • parin viikon mittainen Karibian lomamatka
  • kunnollinen eläketurva
  • lyhentää asuntolainaa tavallista nopeammin.

Näistä ensimmäinen piristäisi sinua ainakin jonkun aikaa. Toinen vaihtoehto takaisi miellyttävän kulutustason eläkevuosina. Kolmas vähentäisi asumisen kokonaismenoja pitkällä tähtäimellä.

Minkä sinä valitsisit näistä kolmesta vaihtoehdosta? Vai onko sinulla mielessäsi joku muu käyttötapa 1000-2500 eurolle ylimääräistä rahaa vuotta kohden?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *