Kirjanpidon avulla saat talouden tasapainoon

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

”Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot” -kansanviisaus on päätynyt jo televisiomainokseen saakka. Kun kulutat aikaisempaa vähemmän ja säästät enemmän, vaurastut varmasti.

Pienet muutokset tuottavat suuria säästöjä

Elämän ei kuitenkaan tarvitse olla pelkkää pihistelyä. Pelkkä vaurastuminen ilahduttaa harvaa. Kuitenkin vaurastuminen tekee mahdolliseksi suuremman kulutuksen tulevaisuudessa — kun luovut kulutuksesta nyt, voit myöhemmin kuluttaa paljon enemmän!

Usein pienetkin muutokset elintavoissa voivat tuottaa suuria säästöjä. Tämä pitää paikkansa varsinkin silloin, kun tapaat kuluttaa rahasi pieniin mutta toistuviin ostoksiin.

Esimerkiksi tupakka, iltapäivälehdet, kahvilassa istuminen ja oluttuopit tulevat nopeasti hyvin kalliiksi. Tämänkaltaisista tavoista sinun on syytä päästä mahdollisimman nopeasti eroon, mikäli yrität säästää rahaa.

Selvitä mihin rahasi kuluvat

Pihistely on parasta aloittaa sieltä, missä se vähiten kirpaisee. Se taas onnistuu parhaiten, kun selvität mihin rahasi oikein kuluvatkaan.

Ei siis ihme, että useimmat vaurastumista ja säästämistä käsittelevät blogit, lehtiartikkelit ja kirjat neuvovat sinua pitämään kirjaa juoksevista menoistasi. Alkeellinen kirjanpito paljastaa jo muutamassa viikossa säälimättömästi, mihin palkkasi oikein kuluu.

Tulojen muistiinmerkitseminen on usein helppoa — useimmat ihmisethän saavat palkkaa kerran kuussa.

Valokuvassa jakoavain.

Yksinkertainenkin kirjanpito on tehokas työkalu.

Säännölliset menot vievät leijonanosan tuloista

Menoja taas kertyy tiheästi, useimmilla ihmisillä kertynee päivittäin ainakin muutama maksutapahtuma: rahaa menee kahvilaan, lounaaseen, ruokakauppaan, iltäpäivälehteen ja moniin muihin arjen pieniin menoihin.

Lisäksi kuukausittain kertyy isompia menoeriä kuten vuokra tai asuntolainan lyhennys. Paikallisliikenteen kuukausilippu vie oman osansa säännöllisesti. Usein nämä vievät yhdessä suuren osan kuukauden tuloista.

Näiden lisäksi pankkitilin saldo saattaa huveta esimerkiksi bensaostoksiin, oluttuoppeihin tai vaikkapa dvd-elokuviin. Toisinaan taas tulee tehtyä taulutelevision tai lomamatkan kaltaisempia suurempia kertaostoksia.

Kaikista näistä menoista on helppo menettää yleiskuva. Kuukauden lopussa ei yleensä tiedä, mihin koko palkka oikein hupenikaan.

Yksinkertaisuus on valttia

Tällaiseen kirjanpitoon et vaadi erityisiä tietokoneohjelmistoja tai käsitystä kahdenkertaisesta kirjanpidosta kaikkine hienouksineen.

Pieni muistikirja ja kynä ovat ainoat tarvitsemasi apuvälineet. Excel tai vaikkapa OpenOfficen taulukkolaskenta helpottavat tietysti laskelmien tekemistä ja vaikkapa hienojen kuvaajien rakentamista — mutta pääasia käy kyllä ilmi myös käsipelillä tehdystä kirjanpidosta.

Tärkeintä on, että ryhmittelet menot loogisesti. Kun kirjaat muistiin vaikkapa ruokakaupassa tekemäsi ostoksen, merkitset vihkoon päivämäärän, loppusumman ja ryhmän, johon ostos kuuluu.

Ryhmittely riippuu tietysti siitä, minkälaisia kulusi yleensä ovat. Monet varmasti pärjäisivät esimerkiksi seuraavilla menoryhmillä:

  • asuminen
  • liikkuminen (bussi, bensa, junaliput…)
  • ruokakauppa
  • ravintolat (ruoka)
  • ravintolat (alkoholi, kahvi, leivokset jne).
  • konsertit, elokuvat ja muu viihde

Urheilua harrastavat voivat ottaa käyttöön esimerkiksi kuluryhmän liikenne, opiskelijat voivat merkitä taas oppikirjat, muistiinpanovälineet ja muut opintoihin liittyvät kulut omaksi ryhmäkseen.

Kuukauden loputtua lasket kuhunkin ryhmään kuuluvat menot yhteen. Sen jälkeen tiedät, mihin rahasi oikein kuluivat. Tämän tiedon avulla voit ryhtyä pohtimaan sitä, mistä menoeristä sinun olisi helpointa tinkiä.

Oletko pitänyt koskaan kirjaa menoistasi? Kerro kokemuksistasi ja jätä kommentti alle!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *